maandag 23 november 2009

Help, ik verveel me zo (3): graffiti onder het tafelblad

Kinderen die maar blijven roepen dat ze zich vervelen kun je òf negeren òf voorzien van een slimme tip. Laat ze aan de onderkant van de tafel hun persoonlijke graffiti-tafelblad maken.

Deze week hebben we een kind in huis, dat geveld is door de Mexicaanse griep. Hij is nog niet fit genoeg om naar school te gaan, maar ook niet ziek genoeg om in bed te liggen. De afgelopen dagen heeft hij al veel gelezen, televisie gekeken en spelletjes gespeeld, maar nu beginnen de dagen toch echt saai te worden. Wat nu?

Vanochtend las ik een tip van Tea Adema van de website Opgroeien in verbondenheid, die mijn verbeelding prikkelde. Zij stuurt haar kinderen in geval van opperste verveling onder de tafel om een spelletje te spelen. De winnaar mag een tekst of een tekening op de onderkant van het tafelblad maken.

Ook andere kinderen mogen iets onder de tafel achterlaten. Laat ze lekker hun gang gaan en bewonder het resultaat", adviseert Tea. "En het mooiste van dit kunstwerk? Er is altijd een keer iemand die iets laat vallen, onder de tafel duikt en uitroept: Er staat iets onder de tafel! Deze persoon mag er dan zijn persoonlijke noot aan toevoegen. Wedden dat zelfs een meneer in een strak pak of de buurvrouw iets achter laat onder jouw tafel?"

De tafel van Tea is inmiddels een waar kunstwerk geworden in de loop der jaren, bericht ze. "Rekensommen staan liefdevol naast een wens van een overleden oma en de krabbels van een kind van drie. En natuurlijk staan er ook een paar schuttingwoorden van een ondeugende puber die het niet kon laten… Op deze manier hebben wij een verborgen kunstwerk dat zomaar is ontstaan na een moment van verveling."

Als jij binnenkort bij ons op bezoek komt, ga jij natuurlijk ook even op zoek naar ons geheime kunstwerk. Wedden?


Verder lezen over hoe je met kinderen om kunt gaan die zich vervelen:


Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: