vrijdag 11 april 2008

Verboden te spelenOp het plein van de school van onze kinderen zijn twee kunstwerken deze week verzegeld door de Voedsel- en Warenautoriteit. 1 April was al voorbij, dus het was echt waar. Eerst werd er een roodwit lint gedrapeerd rondom de Aardappelberg en het Fantasiedier, daarna werden er grote hekken om heen gezet.

Dat ziet er eigenaardig uit. Gewoonlijk wordt de Aardappelberg gretig beklommen door kleuters, die zich vermaken terwijl de mama's weer veel te lang met de andere mama's kletsen. De mama's vinden dat prima, want de ontwerper heeft er met vooruitziende blik voor gezorgd dat de Aardappelberg en de Lama-met-bult klimvast zijn. Zeker sinds er in de ruime omtrek elastische stoeptegels aangebracht zijn, moet een kind wel heel erg zijn best doen om hier een buil te vallen.

Van de schooldirectie hebben wij begrepen dat de benodigde vergunning niet in orde is en dat de school ten onrechte geen logboek bijhield. Vooral de communicatie tussen directie en schoolbestuur is bij nader inzien niet in orde, waardoor al vier jaar lang onze kinderen vergunningloos op de kunstwerken hebben geklauterd. Als ouder kun je dan nog wel je schouders ophalen over 'zo gaat het nou altijd in Nederland-regelland-afschuifland.' Binnenkort komt er vast wel een papiertje, dat de kunstwerken weer veilig verklaart.

Maar leg dat maar eens uit aan kinderen. Zij snappen niet waarom er ineens hekken op het schoolplein staan, die de speelruimte nog verder inperken. Niels is bovendien ongerust dat de beelden helemaal verwijderd worden van het schoolplein. Daarmee heeft de school in zijn ogen pas echt een groot probleem, want de beelden staan ook in het schoollogo!

Gelukkig hebben wij het bekende boek Otje gelezen van Annie M.G.Schmidt. Otjes opvliegende vader Tos heeft eveneens grote problemen met ontbrekende officiële papiertjes en ambtelijke molens, maar toch kwam in dat verhaal alles weer goed. Oerhollandse voorlichting, waar wij nu dankbaar op terugvallen. Vergunningengedoe is blijkbaar tijdloos.

Geen opmerkingen: