dinsdag 4 september 2007

Verse inspiratie

Vrijwel elke damesglossy of buitenlevenblad bood deze zomer een artikel over heerlijke lome zomerpicknick. Smeuige camemberts, hippe wraps en chocolade-frambozenmuffins op prachtige serviezen lachten de lezer uitnodigend toe.

Nooit ging het over hapjes die klef werden in opbergdozen, verwelkte fruitsalades en plastic bekertjes die omkieperden in het gras. Laat staan over miezerregen, die al menig buitenetentje deze zomer verpest heeft. Wat er ook gebeurt in real life, we blijven in de bladen maar verwend worden met de droom van landelijkheid, samenzijn, genieten en ultieme rust.

Of het nu de nieuwe mode is uit Milaan of nieuwe opvoedmethoden, bladenmakers bezorgen hun lezers karrenvrachten vol nieuwe inspiratie. Veel ideeën voor dagelijks gebruik, maar vooral voor het ‘gedroomde leven’ zoals de zomerpicknick. Maar waar halen de bladenmakers zelf hun inspiratie vandaan? Om anderen te kunnen voeden, moeten zij zelf toch ook voortdurend ideeën te eten krijgen? Net als alle anderen bij wie het aanleveren van nieuwe inzichten en plannen tot de kern van hun werk behoort: ontwerpers, productontwikkelaars, marketeers, notaschrijvers, etcetera.

Hierbij een oogst verse hulpmiddelen om de inspiratie op gang te helpen. Bruikbaar bij zomerpicknicks, maar ook bij talrijke andere activiteiten. Volgend jaar niet wéér chocoladeframbozenmuffins in de glossy's. Maar een reportage over Japan, waar de schoonheid van de picknick bij de bloeiende kersenbomen tot ware kunst verheven is.
  • Kijk naar het verleden. Stap bijvoorbeeld in de wayback-machine
  • Kijk naar vreemde culturen. De hierogliefen en het spijkerschrift blijven bijvoorbeeld leuk.
    Kijk naar de natuur: patronen, soorten vachten, ritmes, kleuren...
  • Leer creatief zoeken op internet. Typ bijvoorbeeld vaker een zoekwoord met een cijfer in. '100 ideeën' levert bijvoorbeeld een verbazingwekkende lijst op.
  • Gebruik de ideeëngenerator. Een druk op de knop levert drie willekeurige begrippen op, die je op nieuwe ideeën brengen.
  • Neem een abonnement op KriQ en vergroot dagelijks je woordenschat
  • Doe eens gek met taal, bijvoorbeeld met oxymorons of woordgrapjes.

En als dat nog niet helpt, bekijk dan al deze sites over creativiteit en innovatie bij elkaar...

Geen opmerkingen: