dinsdag 18 september 2007

Lang leve :-)

Ooit is een aapmens op het idee gekomen op twee benen te gaan lopen. Ooit heeft iemand het vuur uitgevonden. Ooit heeft iemand ontdekt hoe je papier kunt maken. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis van de mensheid beginnen ooit met een idee, maar hoe en waar blijft ons, eindgebruikers, volslagen onbekend.

De emoticon : -) heeft weliswaar niet zo ingrijpende gevolgen gehad als de uitvinding van het vuur of andere elementaire zaken, maar heeft wel een nieuwe dimensie toegevoegd aan schriftelijk taalgebruik. Dankzij dit rijtje simpele leestekens weten lezers dat ze een bepaalde uitspraak niet zo ernstig moeten nemen. En verder gaf de uitvinding van de smiley-in-leestekens natuurlijk de eerste aanzet tot een oneindige reeks van emoticons, die overal ter wereld kraak en smaak geven aan taaluitingen.

Het leuke is dat van dit idee wel de precieze geboortegegevens bekend zijn. Op 19 september 1982 om 11.44 uur zond Scott Fahlman een mailtje waarin hij het gebruik van :-) voor het eerst lanceerde. Gefeliciteerd emoticon, met je 25e verjaardag!

Geen opmerkingen: