maandag 6 maart 2006

Kappen, moeders!

Werkende moeders, we houden er massaal mee op, met al die schuldgevoelens. Want ja, we kunnen best wat van mannen leren. Lees maar mee bij de onderstaande voorbeelden, geïnspireerd op een artikel in het blad Toptijd:

Te laat!

Nog even iets afgemaakt op het werk, het verkeer zit tegen. Om vijf voor zes, net voor sluitingstijd, arriveer je bij de naschoolse opvang. Je kind zit als laatste te wachten, de leidster is aan het afsluiten.
Reactie van haar: O wat sneu voor hem, zit hij helemaal in zijn eentje te wachten. Wat zal de juf wel niet denken van mij? Volgende keer moet ik toch echt eerder weggaan.
Reactie van hem: Mooi, ik ben keurig op tijd, de opvang is tenslotte tot zes uur open. Zo te zien heeft hij zich prima vermaakt. Fijn dat hij zijn jas al aan heeft en dat ik niet meer zijn spullen bij elkaar hoef te zoeken. Kom maar mee, dan gaan we lekker naar huis!
Leerzaam: Mannen kijken eerder naar de feiten en denken niet voor anderen.

Ziek!

’s Ochtends ontdek je dat zoonlief koorts heeft en echt niet naar school kan. Je moet naar je werk wegens afspraken die je beslist niet kunt afzeggen. Oma kan bijspringen, oppert hij.
Reactie van haar: Wat vervelend dat we weer een beroep op Oma moeten doen, ze had vast andere plannen. En waarom moet ik zo nodig naar mijn werk, mijn kind is toch veel belangrijker?
Reactie van hem: Fijn dat oma kan bijspringen, zo kunnen wij allebei onze afspraken nakomen. Goed geregeld zo, onze zoon is in goede handen. Oma is immers een ster in het maken van tomatensoep en vertroetelen.
Leerzaam: Mannen durven zichzelf en hun behoeften vóór te laten gaan.

Moe!

Je kinderen gaan naar school, blijven tussen de middag over en gaan twee dagen per week naar de naschoolse opvang. Op die dagen zijn ze van kwart over acht tot tien over zes van huis.
Reactie van haar: Wat een lange dag. Worden ze daar niet te moe van? Hun beste vriendjes worden meteen na school opgehaald door hun moeder, dat is wel zuur voor onze kinderen. En ze moeten zich bij de opvang zich weer tussen andere kinderen zien te redden. Daar rusten ze ook niet echt uit.
Reactie van hem: Die is lekker moe gespeeld! Dat is het leuke van de naschoolse opvang, daar doen ze allemaal dingen met die kinderen die je zelf niet zo snel doet. En hij ontmoet er ook nog eens andere kinderen. Goed voor hem om ook buiten de klas contacten te hebben.
Leerzaam: Mannen zien kinderen eerder als zelfstandige wezens met een eigen leven.

Troep!

Allebei gewerkt, allebei gejongleerd met kinderen brengen en halen, allebei moe, dus de maaltijd bestaat uit een diepvriespizza. De ontbijtboel staat nog op het aanrecht, rugzakjes en werktassen slingeren rond en de woonkamer is een grote troep.
Reactie van haar: Wat een troep is het hier, ik schiet voortdurend tekort om het hier een beetje op orde te houden. En krijgen ze vanavond wel genoeg vitaminen binnen?
Reactie van hem: Gelukkig, deze dag hebben we ook weer overleefd. Lekker makkelijk eten, straks even al dat speelgoed in de hoek gooien en de vaatwasser aanzetten. Morgen is er weer een dag.
Leerzaam: Mannen kijken naar wat er is bereikt, niet naar wat er nog moet worden gedaan…

Geen opmerkingen: