vrijdag 27 januari 2006

Wegwijzers voor dummies

Ik ben gek op gidsjes en tipboekjes. Boekjes met ideeën over digitale fotografie, uitstapjes, recepten, stadswandelingen, etc. etc. oefenen een enorme aantrekkingskracht op mij uit.

Maar het kan óók te ver gaan!

Als ik nu een boekwinkel binnenstap, sta zelfs ik te tureluren. Het aantal boeken met tips en adviezen dijt almaar verder uit. Boeken met eindeloze reekse tips over opvoeding, sporttraining, knutselen, je eigen biografie schrijven, gezondheid, goede restaurants...

Iedere poging om een opsomming te geven is eigenlijk onbegonnen werk. Alleen al de serie '...voor dummies' vult hele boekenkasten. Er zijn zelfs boeken met alleen maar lijstjes (kant-en-klare opsommingen wat je allemaal nodig hebt als je gaat kamperen of een lijstje met wat er aan basisvoedingsmiddelen in je keukenkastje zou moeten staan). Wie koopt in hemelsnaam al die boeken?

Het lijkt wel alsof we met zijn allen steeds dommer worden. Want waarom zou je uit een tipboek moeten leren hoe je een vloer goed schoonmaakt? Hoe je kinderen zonder al te veel stress 's ochtends met gymtas en broodtrommel op tijd op school aflevert? Of een hamburger bereidt? Of wat je met kliekjes kunt doen?

Ondertussen is het aantal tip-boeken zo groot dat het hoog tijd wordt voor een overzichtelijke catalogus met tips over de beste adviesboeken. Laat die 'Wegwijzer voor dummies' ook maar van de persen rollen!

Geen opmerkingen: