dinsdag 25 september 2012

Wat prikkelt jouw brein tot ideeën?

Vaak lijkt het onbegrijpelijk waar een idee vandaan komt. Of zit er toch een patroon in? Kun je zelf organiseren hoe je de beste ideeën krijgt?

Onlangs hoorde ik een verhaal over een 80-jarige bewoonster van een verpleegtehuis die berucht was bij het personeel. Als ze om 8 uur gewekt werd, kreeg haar verzorger een scheldkanonnade. Ondanks haar verzwakte lichaam wist ze gemeen te knijpen. Als ze haar zin niet kreeg, greep ze bij de wastafel naar voorwerpen die ze als projectielen kon gebruiken.

De verzorgenden zaten met de handen in het haar. Zeep iemand maar eens in als je verrot gescholden wordt of als je weer een shampoofles naar je hoofd geslingerd krijgt. Maar de mevrouw was dementerend, dus haar agressieve gedrag was haar moeilijk aan te rekenen.

Eerst Radio 4

De verzorgenden kregen een training om beter om te gaan met agressie van dementerende ouderen. Ze wisselden hun ervaringen uit. "Ik heb nooit moeite met mevrouw A",  zei een collega bij die gelegenheid. "Ik zet altijd eerst Radio 4 aan voordat ik haar 's morgens wek."

Dat was voor haar collega's een eye opener. Er was blijkbaar een manier om het gedrag van mevrouw te sturen!

Agressiviteit komt zelden uit de lucht vallen, leerden ze op deze training. Vaak raken gedementeerden eerst ergens door geprikkeld. Dus als je die 'aangrijpingspunten' kent, kun je daarmee rekening houden en escalatie voorkomen.

Observeren wat er precies gebeurt

De verzorgenden begonnen met een nauwkeurige observatie. Ze maakten een tijdlijn en noteerden wanneer mevrouw A. precies boos werd. Vroeg in de ochtend zagen ze duidelijk een agressiepiek. Door deze mevrouw voortaan een half uur later uit bed te halen, daalde het aantal incidenten drastisch.

Dit verhaal kreeg ik te horen van communicatietrainer Lucia Looijestijn , die deze cursussen verzorgt in verpleeginstellingen. Ze prikkelde mij ook, want het deed me denken aan het ontwikkelen van ideeën. Als je woede kunt managen, kun je dan ook inspiratie managen?

Inspiratie kent een opbouw

Momenten waarop je ideeën krijgt, lijken op het eerste gezicht eveneens willekeurig. Alsof het een grillig proces is, waar je geen vat op hebt. Tegelijkertijd weten we ook dat een enkele inval een kettingreactie kan veroorzaken in je hoofd.

Bij nader inzien zit er wel degelijk een patroon in het krijgen van ideeën. Mischien kent dit proces eveneens een sluimerende opbouw, met een ideeënexplosie als resultaat. Alsof er ergens een lontje aangestoken wordt.

Vandaar mijn stelling: hoe beter je weet wat je eigen 'aangrijpingspunten' zijn voor het krijgen van ideeën, hoe beter je dat kunt sturen. En hoe minder je met je handen in het haar zit, omdat je niets weet te verzinnen...

Daarvoor kun je bij jezelf deze dingen nagaan:

  • Waar raak je door geprikkeld? 
  • Op welke momenten van de dag ben je het creatiefst? 
  • Zoek je de stilte op of vul je juist je geest met veel indrukken?
Of misschien is het net als bij mevrouw A. wel het aanzetten van Radio 4...

Ik ben genieuwd of jij jouw inspiratie kunt sturen. Weet jij welke prikkels jij nodig hebt om jouw ideeën op gang te brengen? En zo ja, stuur je dat dan bij jezelf?

Ik lees heel graag je reactie onder dit artikel. Dank alvast!


Excelleren met ideeën

Meer en bétere ideeën vinden om successen te boeken in je werk? Dan is het programma Excelleren met Ideeën iets voor jou. Lees hier meer over dit gloednieuwe programma, waarmee je je inspiratiebronnen ten volle leert gebruiken, je grenzen verlegt en je ontvankelijkheid voor ideeën vergroot.

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.


Geen opmerkingen: