Ideeën vangen in de zomer: maak van iets simpels iets sjieks. |
Met veel voldoening kijk ik terug op de ideeënoogst van deze zomer. Hierbij mijn laatste terugblik.
Tijdens een fietsrit kreeg ik een paar maanden geleden het idee om een mini-cursus ideeën vangen te ontwikkelen. En daarna ging het holderdebolder, want dat idee sloeg aan!
Bijna vierhonderd deelnemers haakten aan, printten de afleveringen uit en namen ze mee op vakantie. Op het vakantieadres vielen de voornemens om de opdrachten uit te voeren nogal eens in het water. Teveel afleiding, te weinig rust in het hoofd. Gelukkig blijkt uit de reacties ook dat alleen al het lezen van de opdrachten het een en ander in beweging heeft gebracht.
Het maakt allemaal niet uit. Ideeen vangen kun je immers altijd en overal, al is een andere omgeving wel erg stimulerend.
Ondertussen ben ik zelf volop aan de slag gegaan met de opdrachten, samen met een van mijn zonen. We hebben onze stemmingen getekend, sporen gefotografeerd en een logboek bijgehouden met al onze indrukken. Daarnaast schreef ik vier blogs over gevangen ideeën op IJsland, wat ook allerlei nieuwe reacties opleverde. Dit alles heeft onze zomer enorm verrijkt. Het smaakt naar meer!
Gevangen idee:
Start je eigen project en laat anderen aanhaken.De uitvoering van een creatief project geeft focus en energie. Zeker als je anderen uitnodigt om mee te doen: geweldig als anderen 'meesurfen'. Laat het zijn eigen leven leiden, dan komt er feedback. Wat ik ook ervaren heb: het is geen probleem dat een project in het begin nog pril en vaag is, want het is learning by doing: door het uit te voeren krijgt het vorm.
Extra kracht krijgt een project als je hiervoor een afgebakende periode kiest. Zo 'n project hoeft natuurlijk niet alleen in de zomer; andere seizoenen lenen zich er evengoed voor!
Enkele voorbeelden van inspirerende persoonlijke projecten:
- De speelregels van Marieke van Dam. Marieke liet zich voor de speelkaarten sponsoren: wie geld doneerde voor een cappucino in een koffietentje kreeg een foto met een speelregel van haar cadeau.
- Pluk je momenten van Janne Willems. Zij verzamelt kleine mooie momenten, die ze voorbijgangers, eventbezoekers en treinreizigers op een kaart laat tekenen.
- De verhalende zomer van Debbie Bernasco. Debbie heeft enkele mensen (onder wie ikzelf) gevraagd een foto te maken, die het verhaal van hun zomer in één beeld weerspiegelt. Debbie interpreteert dat beeld en schrijft het verhaal daarover op. Daarbij onderzoekt ze hoezeer één beeld een verhaal effectief weet weer te geven.
- Kleur je zinnen van Jacinta Kogelman. Dertig dagen was ze op een creatieve manier in de weer met dit thema en deed daarvan verslag op haar blog. Ze werkte het geheel uit met inspirerende opdrachten, waaruit de e-cursus Kleur je zinnen ontstond.
- Bloggen met Plonia Loeve. Een jaar lang blogt Anne Marie Hoekstra samen met haar overgrootmoeder. Fictief, maar wel op basis van historische bronnen. Plonia leefde van 1889 tot 1969 en blogt vanuit 1912, dus precies honderd jaar geleden. Anne Marie probeert ook recepten uit haar tijd uit en een nicht (andere achterkleindochter van Plonia) maakt haar kleding van honderd jaar geleden na. @PloniaLoeve is inmiddels ook actief op twitter.
De ideeënvangsten gaan ondertussen door. Hierbij de laatste vondsten van deelnemers:
"Dat zou nog eens leuk zijn; een tentoonstelling van alle dingen die al jarenlang in laadjes van medewerkers liggen."
- Trea Scholten op twitter
Boodschappentas, ideeënvondst van Jacqueline van Zwieteren |
"Met zo'n boodschappentas raken we de vakantiekilo's natuurlijk nooit kwijt."
- Jacqueline van Zwieteren op twitter.
Tekstbordje, ideeënvangst van Karien Vissers |
"Vanzelfsprekendheid gevangen in een tekstbordje in Ierland."
- Karien Vissers op twitter.
"Het onverwachte valt op. Daar kun je heel goed gebruik van maken #communicatie." #eigenlijkoveral.
- Anne-Marie Krap op twitter.
Blog naar aanleiding van ideeën vangen: prikkel je eigen zintuigen.
- Rosita Setz op het weblog Interactief presenteren.
Dit is het laatste deel over de ideeënoogsten van afgelopen zomer.
Eerdere afleveringen:
Aflevering 1: Omgaan met overvloed
Aflevering 2: Draag je persoonlijke drama uit
Aflevering 3: Gastvrijheid op IJsland
Aflevering 4: Koketteren met eigenzinnigheid
Meer inspiratie?
Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en het gebruik van verhalen in teksten. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.
Tips ontvangen over ideeënontwikkeling en de kracht van verhalen in teksten? Vul dan hier je e-mailadres in voor de Verhalenmail en ontvang meteen het gratis e-book.
Verder met Ideeën Vangen?
Als opvolger van Ideeën Vangen heb ik het online cursusprogramma Excelleren met Ideeën ontwikkeld. Meer weten over dit programma waarmee je je alertheid ontwikkelt en je creatieve vermogens oprekt? Lees dan hier verder: Excelleren met Ideeën.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten