dinsdag 18 september 2012

Help, ik zit helemaal vast in mijn creatieve project!

Wat doe je als je helemaal vastzit met je idee? Opruiming houden! Vijf manieren om een doorstart te maken met je creatieve project.

Je kunt de mooiste ideeën hebben en de grootste idealen. Maar dat is pas het beginpunt. Uiteindelijk gaat het om de uitvoering.

En dat is waar veel ideeënbedenkers mee kampen, bleek onder meer uit het grote aantal reacties op mijn vorige blogpost Omgaan met teveel ideeën in je hoofd. Veel ideeënbedenkers lopen namelijk vroeg of laat tegen blokkades aan bij die uitvoering.

Daarom deze week enkele manieren om een doorstart te maken als je helemaal vastzit in je creatieve project. Ik noem er hier vijf.

1. Eerste Hulp bij Blokkades (EHbB): gebruik je ideeënlogboek

Schrijf ieder idee op dat in je hoofd op komt, op ieder moment van de dag. Leg jezelf hierbij geen enkele beperking op. Alle ideeën zijn goed, of het nu losse flarden zijn of niet.

Deze notities zijn je Eerste Hulp bij Blokkades. Als je vastzit, blader je gewoon in je logboek en lees je je eerder gemaakte notities terug. Een oud idee kun je misschien gebruiken voor een probleem dat je nu probeert op te lossen. Of je gedachten raken op een andere manier geprikkeld, zodat je weer de draad oppakt van je creatieve project.

2. Houd opruiming in je hoofd

Ga droedelen: maak losse krabbels die je tamelijk gedachteloos op papier zet. Al krabbelend maak je je hoofd leeg, waardoor je gemakkelijk nieuwe inspiratie krijgt.

3. Neem een ideeëndouche

Veel mensen krijgen ideeën als ze in de douche staan. Je raakt ontspannen zodat er gemakkelijk nieuwe gedachten naar boven komen. Je neemt even afstand en het gaat weer stromen. Dus waarom zou je niet een ideeëndouche nemen om jezelf weer op gang te helpen?
Een andere activiteit waarbij je los komt van je denkwerk kan natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, zwemmen, fietsen of tuinieren.

4. Doe het tegenovergestelde

Zit je je uiterste best te doen een geweldig ontwerp te maken? En zie je niet meer hoe je verder moet?  Leg je werk opzij en probeer vijf minuten lang het allerslechtste ontwerp te maken dat je kunt bedenken. Uit al je frustraties en maak het zo verschrikkelijk mogelijk.

Wat gebeurt er: door je bedenksels schiet je al snel in de lach. Grote kans dat je dit al over je blokkade heen helpt.

Tegelijkertijd kan het zomaar gebeuren dat er best een goed idee ontstaat uit je 'allerslechtste ontwerp'. Bouw daarop voort zodat je je doel alsnog bereikt.

5. Regel een maatje

Veel mensen zijn creatiever als ze samenwerken met andere mensen. Dus zoek een partner met wie je kunt sparren als je vastzit. Alleen al je idee onder woorden brengen helpt je om te merken waar de zwakke plekken zitten en waar je de draad weer kunt oppakken.

Wat mij altijd goed helpt is het verzetten van de gedachten: met een praatje, een wandeling, tekeningetjes maken of een totaal andere werkzaamheid doen. Bijna altijd kan ik daarna weer verder.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om je blokkades uit de weg te ruimen als je vastzit. Hoe pak jij dat aan?

Ik lees het graag in de reacties!

Excelleren met ideeën

Meer en bétere ideeën vinden om successen te boeken in je werk? Dan is het programma Excelleren met Ideeën iets voor jou. Lees hier meer over dit gloednieuwe programma, waarmee je je inspiratiebronnen ten volle leert gebruiken, je grenzen verlegt en je ontvankelijkheid voor ideeën vergroot.

Lees ook het volgende artikel

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en de toepassing van verhalen in teksten. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: