maandag 8 augustus 2011

Wat jouw fotocamera nog meer kan

Uithangbord van een fotowinkel


Ooit was een fotocamera vooral bedoeld om herinneringen vast te leggen. Nu we ons niet meer hoeven te bekommeren om de maximale hoeveelheid foto's op een rolletje, zijn de creatieve gebruiksmogelijkheden eindeloos uitgedijd.

Sinds iedere moderne telefoon uitgerust is met een camera, kunnen we in bijna elke situatie gemakkelijk een foto maken. De combinatie van telefoon met camera leidt tot allerlei nieuwe gebruiksfuncties, die om creatieve toepassingen vragen. Bovendien hoeven we ons niet meer in te houden bij het maken van foto's; de geheugencapaciteit legt ons in ieder geval haast geen beperkingen meer op. Allemaal redenen waarom de digitale fotografie je verleidt tot een totaal ander gebruik van je camera.

Dat een fototoestel veel meer kan dan mooie plaatjes vastleggen, wist je al. Maar denk ook eens aan je camera als...

...stemmingsverbeteraar
TV-presentator Martijn Krabbé is een groot liefhebber van exclusieve kookkunst en reist de hele wereld rond om toprestaurants te bezoeken. Van de gerechten maakt hij foto's. Als hij in het treurige Hilversumse bedrijfsrestaurant zit te eten, kijkt hij graag naar deze foto's om in een betere stemming te komen.
Wat kun jij fotograferen om je stemming à la minute op te fleuren?
 

...geheugensteun
Staat je auto in een vreemde stad geparkeerd? Fotografeer de straatnaam als geheugensteun. Hetzelfde kun je doen met een lekkere wijn (fotografeer het etiket) of een boek dat je wilt aanschaffen.
Andere uiterst praktische toepassingen: de kilometerstand van je auto, de plek van je fiets in een chaotische fietsenstalling, een reclame-aanbieding op straat die je na wilt zoeken, een recept uit het kookboek van je vriend, een overzicht van je verzameling, etc.
Hoe gebruik jij je camera om je geheugen te ontlasten?

...aantekeningenarchief
Schrijf jij de aantekeningen over, die een spreker op een flipboard noteert? Niet nodig: maak er gewoon een foto van (en bewaar in Evernote, zodat je het gemakkelijk terug kunt vinden).
Hoe kun jij informatie met je camera vastleggen?

...spiegel
Zit je haar nog wel goed? Maak met je camera een foto van jezelf en je weet het onmiddellijk.
Hoe spiegel jij jezelf in de camera?

...wegwijzer
Verblijf je in een land waar je de taal niet kunt ontcijferen? Maak een foto van de naam van je hotel (of een ander belangrijk opschrift), zodat je duidelijk kunt maken waar je naar toe wilt.
Hoe maak jij van je camera een wegwijzer?

....hulpstuk voor schilderijen
Op welke hoogte moet het schilderij aan je muur komen te hangen? Terwijl de ene persoon het schilderij op een mogelijke positie houdt, maakt de ander een foto. Daarna kun je de foto's met de diverse mogelijkheden met elkaar vergelijken en een keuze maken.
Hoe benut jij je camera voor praktische toepassingen?
 
Röntgenfoto van de tandarts

....beeldinformatiedeler
In het ziekenhuis of bij de tandarts krijg je de röntgenfoto niet mee naar huis om nog eens nader te bekijken of om met je huisgenoten deze informatie te delen. Je kunt er natuurlijk wel zelf een foto van maken.
Hoe deel jij je informatie met je camera?

....winkelondersteuning
In een winkel loop je tegen een prachtig meubelstuk aan. Met een foto kun je je vondst eerst delen met het thuisfront voordat je tot aanschaf overgaat. Of je ziet het perfecte cadeautje voor iemand die nog lang niet jarig is. De foto is de ideale geheugensteun bij het shoppen.
Wat zet jij op de foto om met anderen te delen?

...onderzoeksmateriaal
Tijdens je vakantie ben je je trouwring verloren. Gelukkig zijn er veel foto's genomen. Dankzij de foto's kun je achterhalen wanneer de trouwring nog om je vinger zat en wanneer niet meer. En zo vergroot je de kans dat je de ring weer terugvindt. Zeker omdat je kunt inzoomen op de foto...
Hoe gebruik jij je foto's als vergrootglas?

...time lapse
Maak met je camera iedere dag op dezelfde positie een foto, bijvoorbeeld om de verbouwing van je huis in beeld te brengen of de groei van de planten in je tuin. Dat levert een mooi overzicht van alle veranderingen op.
Hoe breng jij dagelijkse veranderingen in beeld?

...smoelenboek
Ronald Plasterk fotografeerde als minister van Onderwijs iedere bezoeker, die hij in zijn ministerskamer ontving. Op deze manier hield hij een beeldblog bij van zijn ambtsperiode. Het deed tegelijkertijd dienst als 'smoelenboek'.
Hoe onthoud jij namen en gezichten? 

Opmerkelijke opschriften

...ideeeënvanger
Je camera is een ideale manier om opmerkelijke dingen die je ziet vast te leggen. Deze kiekjes vormen vaak een inspiratiebron voor eigen ideeën. Weten hoe dat werkt? Geef je dan op voor de minicursus Ideeën Vangen.
Hoe vang jij ideeën met je camera?


Wat doe jij nog meer met je camera? Mis je nog een toepassing? Deel je inspiratie met ons via de reactiebutton!

Brainstormideeën bewaren
Meer inspiratie? Lees hier verder.


Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen.
Bestel het boek nu bij
Managementboek.





Share/Save/Bookmark

2 opmerkingen:

Meibloempje zei

Mooi overzicht!!

Annie zei

bedankt voor de link naar de straatjutter! Dat ga ik zeker doen!