zaterdag 21 mei 2011

Beter brainstillen

Ideeën verzinnen doen we vaak onder tijdsdruk. In veel gevallen is daar ook niets mis mee. Een moeder die tien minuten haar kind kwijt is, is de creatiefste persoon op aarde, hoorde ik laatst iemand zeggen. Herkenbaar!

We bedenken vlug een aantal plannen, gaan ermee aan de slag en al gaandeweg ontstaan er nog meer ideeën. Ze buitelen vaak over elkaar heen en er valt vaak genoeg te kiezen. Zo'n snelle ideeënstorm is leuk en geeft energie.

Toch weten we ook dat de meest originele ideeën ontstaan als er meer tijd voor genomen wordt. Ik interviewde deze week een medewerker van een organisatie, die in een groep maar liefst zes uur lang ideeën bedacht had voor nieuwe producten en diensten. Door telkens nieuwe prikkels te krijgen, ontstonden er steeds meer ingevingen. Ze was zeer verbaasd hoe creatief ze met haar team kon zijn. De meest waardevolle ideeën waren in het laatste half uur bedacht, stelde ze terugblikkend vast

Vernieuwende ideeën ontstaan als je langer doorgaat

Er komen meer en betere ideeën als je langer doorgaat. Dat was een eyeopener voor deze medewerker. Al die snelle ideeën zijn wel leuk, maar ze liggen ook vaak voor de hand. Het zijn meestal ideeën die je ergens opgepikt hebt of die al eerder uitgevoerd zijn. Als je langer doorgaat met ideeën bedenken (en daarbij diverse technieken gebruikt), is er een grotere kans dat er iets echt vernieuwends uit de bus komt.

Bij het ideeën bedenken was bovendien bij dit team bewust ruimte ingebouwd voor 'incubatie'. Dat is 'suddertijd' voor je hersenen, zodat je onderbewuste de gelegenheid krijgt om alle informatie en prikkels te verwerken en met nieuwe ingevingen te komen. Wandelen, slapen, een spelletje spelen: het helpt allemaal om afstand te nemen en je onderbewuste aan het werk te zetten.

Het gaat er dus om veel méér tijd te nemen voor het creatieve proces en je minder te laten opjagen door de tijdsdruk. Daar is een mooi woord voor: brainstillen, de tegenhanger van brainstormen. Door afstand te nemen en alles te laten bezinken vergroot je je ideeënkracht en verbeter je daarmee ook het uiteindelijke resultaat. Langzamer, maar uiteindelijk misschien toch sneller. If I’m slowly, it’s because I am in a hurry.

Verder lezen:
Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen.
Bestel het boek direct bij
Managementboek.

Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.
Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: