donderdag 30 september 2010

Hoe ontstaan nieuwe ideeën?

Hoe ontstaan nieuwe ideeën? Niet door grote hemelbestormende plannen te bedenken. Een revolutionaire doorbraak is vaker het gevolg van een heleboel kleine stapjes.
 
Over Archimedes gaat het beroemde verhaal dat hij in bad zat, toen hij de Wet van Archimedes ontdekte. Na zijn ingeving sprong Archimedes het bad uit, rende naakt door de straten van Syracuse en riep luid: Eureka ('Ik heb het gevonden)!

Natuurlijk kun je plotsklaps een fantastische ingeving krijgen die de wereld op zijn grondvesten doet schudden. Maar waarschijnlijker is dat er een lange weg nodig is om tot een geweldige innovatieve vinding te komen. Zo ging het met de uitvinding van de gloeilamp, de computer, internet en vele andere dingen.

Een grote doorbraak is vaak de optelsom van een heleboel kleine ideetjes, zegt Steven Johnson. In deze fantastische boektrailer van Where good ideas come from doet hij uit de doeken hoe ideeën eerst moeten samenklonteren voordat ze uit kunnen groeien tot iets echt groots.

Samenwerken en delen is dus onontbeerlijk om verder te komen. Gelukkig hebben we daar nu internet en sociale media voor. Geen wonder dat Archimedes luid schreeuwend door de straten riep. Hoe moest hij anders zijn vondst de wereld in helpen? Verder lezen:
Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek. 
Mis mijn volgende artikel niet! Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: