dinsdag 28 september 2010

Van keycord naar vangnet: laat het samenklonteren

De samenklontering van iets bekends tot iets nieuws.

Eén idee is mooi, maar de samenklontering van meerdere ideeën is nog veel krachtiger. Het is buitengewoon productief om een idee 'door te ontwikkelen'.

Op het innovatiecongres Nieuwe Producten Bedenken '10
deed ik vorige week mee aan een workshop, dat de titel ‘patronen doorbreken met een natuuranalogie’ droeg. Workshopleider Enno Meines vroeg ons om in koppels ideeën te bedenken om een keycord opnieuw op een duurzame manier te gebruiken.

Kijkend naar het keycord met ons naamkaartje dat om onze nek hing, ontstonden er al spoedig een heleboel ideeën. Een piercinghanger! Een slinger! Een band om tuingereedschap op te hangen! Een judoband!

De ideeën leken op het eerste gezicht best origineel. Bij nadere beschouwing werd het koord bij de meeste ideeën echter vooral gebruikt om iets op te hangen. Dat is waar het keycord in zijn bestaande vorm ook voor bedoeld is. Geen echte vernieuwing dus, maar een variatie op het bestaande thema. Bovendien gingen bijna alle ideeën uit van één enkele band in de bestaande vorm.

Enno liet ons vervolgens een filmpje zien over walvissen, die luchtbellen produceren om een groot aantal vissen tegelijkertijd te vangen. De prooidieren worden door dit lint van bellen bij elkaar gedreven en de walvis kan de hele wolk in één keer ophappen.

Dit filmpje bracht een stroom van nieuwe ideeën op gang. Zoals luchtbellen bij elkaar een ‘vangnet’ vormen, zo kun je een heleboel keycords bij elkaar voegen tot een geluidswal, een luchtballon of een hangmat. Of je laat de keycords samenklonteren en omvormen tot isolatiemateriaal, kussenvulling, etcetera.

Zo leverde de analogie uit de natuur niet alleen een nieuwe impuls voor ideeën op, maar die ideeën waren ook veel vernieuwender dan de eerste reeks ideeën. Het liet eveneens zien dat een eerste idee wel aardig kan zijn, maar dat het nóg beter kan worden als je er iets samenvoegt of verveelvoudigt. Of als je een idee combineert met iets anders.

Hoe kun je dat gebruiken in je dagelijkse leven en werk? Combineer een paar verschillende invallen met elkaar. Het levert een grotere garantie op voor originaliteit. Een idee is mooi, maar bedenk ook wat je er nog aan kunt toevoegen.
  • Hoe kun je jouw idee combineren met iets anders?
  • Wat gebeurt er als je jouw idee samenklontert, vermenigvuldigt of vervormt?
  • Wat kun je aan jouw idee toevoegen waardoor het nog leuker, slimmer of handiger wordt?


Verder lezen:

Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: