zaterdag 26 mei 2007

Pinksteren

Vrijwel niemand weet nog wat er met Pinksteren gevierd wordt. Laat staan dat iemand weet waarom we een twééde Pinksterdag nodig hebben. De dubbele feestdagen van Kerst en Pasen kunnen vaak nog benut worden om zowel de eigen familie als de schoonfamilie te bezoeken. Maar nu hebben we net ook al de Moederdagbezoekjes afgelegd…

Maar wat doe je dan op Tweede Pinksterdag? Je kunt natuurlijk een landerige dag op Pinkpop doorbrengen of achter aansluiten in de IKEA-file. Maar als jaarlijkse traditie of gebruik vind ik dat toch wat magertjes. Met Kerst kun je als niet-kerkelijk persoon tenminste nog het familiesamenzijn vieren en de terugkeer van het licht. Met Pasen vier je het begin van de lente. Maar aan Pinksteren en ook Hemelvaart valt op die manier geen invulling te geven.

Ik ben kennelijk niet de enige die hiermee worstelt, want ook de lifestyle-bladen doen niets aan deze feestdagen. Opvallend, want ze hebben de laatste jaren het religieuze paasfeest toch tot een uitgesproken werelds sfeermoment weten om te vormen. Dankzij de lifestylisten associëren we Pasen nu met verfijnde ontbijtjes, lamsvlees met pesto, exotische fruitmixdrankjes en versierde kronkeltakken.

De makke is natuurlijk dat we met Pasen de lente al zo uitvoerig binnengehaald hebben, dat er geen overgangsmoment uit de natuur meer overblijft voor Hemelvaart en Pinksteren. Met de verschuiving van de seizoenen lijkt het me in ieder geval niet meer zinvol om Mametus, Pancratius, Servatius, Bonifatius van Tarsus en Sophia van Rome (ook bekend als de IJsheiligen die van 11 tot en met 15 mei hun naamdag vieren) feestelijk binnen te halen.

Beter is het te wachten tot 21 juni. Dan pakken we lekker uit met een Midzomerfeest.

Geen opmerkingen: