dinsdag 4 december 2012

Stop met rubriceren in je notitieboek

Schrijf jij je ideeën allemaal keurig gerubriceerd op in je notitieboek? Jammer, want daarmee laat je kansen liggen.

De beroemde uitvinder Thomas Edison staat bekend om het enorme aantal aantekeningen en ruwe schetsen, die hij in zijn leven gemaakt heeft. Er is dan ook een groot aantal notitieboeken van hem bewaard gebleven: naar schatting 3500 boekjes, samen goed voor vier miljoen volgeschreven bladzijden!

Deze notitieboeken geven ons inzicht in de manier waarop hij zijn denkwerk verrichtte. We weten hoe hij nieuwe verbanden wist te leggen en tot zijn ongelooflijke hoeveelheid nieuwe uitvindingen kwam op het gebied van fotografie, kunstlicht, telefonie en nog veel meer.

Ideeën komen in stukjes en beetjes

Een kenmerk van ideeën is dat ze vaak in stukjes en beetjes tot ons komen. Deze onderdelen moeten in de loop van de tijd in elkaar gezet worden om uit te groeien tot iets groots of belangwekkends.

Helaas kunnen de meesten van ons niet alles onthouden. Daarmee loop je de kans dat je een stukje vergeet dat op zichzelf niet belangrijk lijkt, maar later van grote waarde kan zijn.

Daarom is het van belang om je gedachten en observaties meteen op te schrijven. Dat doe je op een direct toegankelijke plaats: een notitieboekje dat je altijd bij je draagt, je mobiele telefoon of wat dan ook.

Ideeën leiden tot nieuwe ideeën: ideeënseks

Maar hoe pak je dat noteren aan? Hoe vind je bruikbare ingevingen gemakkelijk terug? Hoe ontwikkel je de ideeën die echt van waarde zijn?

Veel schrijvers noteren bij elkaar horende ideeën netjes bij elkaar. Ze maken rubrieken of ze kiezen een andere manier om te ordenen.

Een gemiste kans, als we de Amerikaanse auteur Steven Johnson mogen geloven. In zijn boek Briljante ideeën, hoe kom je erop? beschrijft hij hoe kleinere ideeën in de loop der tijd onderling 'botsingen' met elkaar aangaan.  Die interactie leidt tot nieuwe ideeën: ideeënseks.

Die 'botsingen' organiseer je niet door alles netjes in categorieën onder te brengen, maar juist door een zekere wanorde te bevorderen. "Maak een wandeling, cultiveer je ingevingen en schrijf alles op, maar houd je mappen wanordelijk", beveelt hij aan.

Ook Edison noteerde alles waarvan hij het gevoel had dat het belangrijk was. De meest uiteenlopende projecten schreef hij dwars door elkaar op, met allemaal losse associaties erbij. Vervolgens kon het jaren duren voordat hij een notitie ergens toepaste.

Daarom deze tips:

1. Kies je eigen vorm

In je notitieboek bepaal je zelf je eigen regels. Let niet op lijntjes van je boek. Leg je notitieboek dwars als dat zo uitkomt of ondersteboven. Schrijf in de marge of op de rug. Schrijf in een spiraalvorm. Teken een vorm en vul hem met woorden. Gebruik diverse kleurtjes om te schrijven en te tekenen.

2. Voeg toe

De combinatie van beeld en tekst geeft je notitieboek een enorme toegevoegde waarde. Afbeeldingen brengen je namelijk op andere ideeën, die je vervolgens weer bij je aantekeningen schrijft.
Voeg daarom bijpassende illustraties, kaartjes of lijstjes toe aan geschreven teksten. Maak tekeningen bij je ingevingen. Vul eerdere notities voortdurend aan met nieuwe beelden en teksten en maak zo van je notitieboek een lopend project.

3. Trek de lijnen

Blader regelmatig je notitieboekje door en bekijk wat jou opvalt. Wat zijn je belangrijkste ideeën? Waar loop je het meest warm voor? Geef jezelf ruimte om verbanden te leggen tussen deze elementen. Markeer welke ideeën je gebruikt of verwerkt hebt en bouw daar later weer op voort.

Op deze manier opent een notitieboek eindeloze mogelijkheden om materiaal te verzamelen, technieken uit te proberen en een onderwerp uit te diepen. Je legt interessante verbindingen en ontdekt je wat je beste ideeën zijn en waar het voor jou om draait.

Zo wordt het voor jou ook mogelijk om nieuwe ontwikkelingen snel te zien en trends te spotten die voor jou van belang zijn. Een goede stap om hiermee je werk in 2013 een nieuwe impuls te geven.


Excelleren met ideeën

Wil jij meer uit je eigen ideeën halen? Doe mee met het programma Excelleren met Ideeën. In dit online trainingsprogramma vertel ik je alles wat je moet weten om succesvol ideeën te bedenken en uit te voeren.

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

1 opmerking:

Annet Visser zei

Feest van de herkenning het verhaal van de notitie boekjes en feest van herkenning bij het doorlezen van oudere boekjes :)t werkt al jaaaren prima!