woensdag 21 november 2012

Hoe je je vastgelopen idee weer vlot trekt

Vastgelopen bij de uitvoering van je idee? Gebruik deze zeven manieren om je plan weer vlot te trekken.

Een mooi idee levert je doorgaans veel zin om direct van start te gaan. Maar na een vlot begin gebeurt het vaak dat je niet verder komt of andere mensen niet mee krijgt.

Je overziet het geheel niet meer, je dreigt te verdwalen in zijpaadjes en je verliest je oorspronkelijke enthousiasme. Het werk valt ineens helemaal stil. Dan begint het staren naar het computerscherm met alle bijbehorende frustraties.

Ik weet hier zelf alles van. En net als jij weet ik dat er op die manier weinig terecht komt van een mooi idee. Uitstellen geeft een onbevredigd gevoel en leidt vaak alleen maar tot nog meer uitstel.

Het helpt als je enkele manieren achter de hand hebt om een vastgelopen ‘project’ of idee opnieuw los te trekken. Vraag het miss Piggy, bijvoorbeeld.

1. Verhelder je basisidee

Stel jezelf de vraag waar het je bij je idee werkelijk om gaat. Wat daarbij helpt is de vereenvoudiging van je idee. Dat laat zien waar de essentie zit.
Verwijder allerlei randverschijnselen en concentreer je op de kern. Wat kan er weg zonder dat de functie of het resultaat verandert?

Als je moeite hebt om iets weg te gooien, zet het dan apart. Bewaar bijvoorbeeld een stuk geschrapte tekst in een apart document om er later eventueel nog iets mee te doen. Vaak blijkt achteraf dat je het stuk best kon missen en nooit meer gebruikt…

2. Houd een ideeënsessie

Nodig enkele mensen uit aan je keukentafel met een uiteenlopend karakter en verschillende achtergronden. Om de beurt legt iemand zijn vraagstuk of idee voor aan het gezelschap om tips of opmerkingen te geven. Grote kans dat de ander met nieuwe ogen iets ziet waardoor jij weer verder kunt.

3. Maak een mindmap

Problemen moet je niet op hetzelfde niveau oplossen als de manier waarop ze ontstaan zijn, zei Albert Einstein ooit. Maak een mindmap van je vraagstuk of visualiseer het met een tekening of collage. Hierdoor bekijk je je vraagstuk op een andere manier, waardoor je nieuwe ingevingen krijgt.

4. Vertel je idee aan Miss Piggy

Leg je idee voor aan een denkbeeldige figuur. Miss Piggy, James Bond of Barbapapa bijvoorbeeld. Ook al is het een denkbeeldige situatie, je verplaatst je in je gedachten toch in het hoofd van deze karakters. Als je ziet hoe Barbapapa de situatie zou oplossen helpt dat jou ook op weg.

5. Gooi het over een andere boeg

Een straatkunstenaar kreeg geen toestemming om graffiti te spuiten op een plaats die hij voor zijn nieuwe kunstwerk voor ogen had. Hij besloot daarom het tegenovergestelde te doen: met behulp van een mal spoot hij de smoezelige laag van een muur weg. Zo werd er zijn afbeelding zichtbaar, maar nu in ‘negatief’…

Door het over een andere boeg te gooien, doorbreek je een patroon. Dat helpt om je idee weer in beweging te krijgen.
  • Krijg je iemand niet aan de telefoon, stuur hem dan een indrukwekkende brief. 
  • Zie je alleen maar grote verschillen met de partner met wie je samenwerkt? Maak eens een lijst met al jullie overeenkomsten. 
  • Heb je lastige klanten? Geef met een omkering een hint, zoals in onderstaand bordje.

6. Doe het stapsgewijs

Hoe eet een muis een olifant? Inderdaad: hapje voor hapje. Breek je project of vraagstuk in kleinere stukjes die behapbaar zijn en begin met de eerste taak. Zolang je beweegt, maak je voortgang. Winnie de Pooh zei het al: Rivers know this: there’s no hurry. We shall get there some day.

7. Laat het los

Wacht niet op nieuwe inspiratie maar begin gewoon. Het hoeft niet perfect te zijn. Als je het lastig vindt om daadwerkelijk aan de slag te gaan zeg tegen jezelf dat je ‘eerst alleen even een schetsje gaat maken’ of ‘een paar steekwoorden op papier zet’.

Je houdt hiermee natuurlijk je brein voor de gek, maar het werkt wel. Want zodra je met een taak aan de slag gaat, beginnen je hersenen sneller te werken. Zo kom je vanzelf op gang. Hoe minder druk je erop zet, hoe gemakkelijker dat gaat.

Het resultaat van al deze manieren is dat je een volgende stap zet voor jouw creatieve idee of innovatieve voorstel. Wie eenmaal op gang is, zet ook gemakkelijker een extra stap. En dat is precies de bedoeling, want zo krijg jij weer energie om je doelen te behalen.

Ervaringen hiermee? Andere tips? Ik lees heel graag je reactie op dit artikel via de reactiebox hieronder. Dank alvast!

Lees ook:

Meer inspiratie?

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en het gebruik van verhalen in teksten. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Tips ontvangen over ideeënontwikkeling en de kracht van verhalen in teksten? Vul dan hier je e-mailadres in voor de Verhalenmail en ontvang meteen het gratis e-book.

Geen opmerkingen: