donderdag 27 december 2012

Staalkaart van 2012


De kleuren van toverballen, horizons en IJsland: het was een kleurrijk jaar voor mij. Een persoonlijke terugblik op 2012 in de vorm van een staalkaart.

Aan het eind van het jaar is het boeiend om terug te blikken wat de belangrijkste inspiratiebronnen waren en wat het heeft opgeleverd. Voor de derde keer presenteer ik hierbij mijn creatieve jaarverslag, dit keer aan de hand van de belangrijkste kleuren.

Ideeënbont
Hét woord van 2012 was voor mij ideeën vangen. De gelijknamige zomercursus die ik ontwikkelde, leverde al snel 400 deelnemers op. Ik kreeg veel enthousiaste reacties en prachtige ideeënvondsten toegestuurd.
Het uitvloeisel daarvan was de lancering van mijn online cursus Excelleren met Ideeën. Veelkleurige paraplu's vormen het symbool van de ideeënrijkdom die deze training oplevert. Inmiddels hebben de eerste deelnemers het programma afgerond en gaven enthousiaste reacties.


Statenkwartierturquoise
De wijk Statenkwartier was toe aan een nieuwe interactieve website. Niet als loze belofte, maar om de leus voor en door bewoners inhoud te geven. Ik begon als eindredacteur van de website en hielp mee om een team van webredacteuren te formeren en toe te rusten. Met dik twintig redacteuren gaan we aan de slag om te berichten en mooie verhalen op te diepen over deze historische Haagse wijk.


Horizonblauw
Minstens een keer per week maak ik een fietstocht door de duinen, parallel aan de kustlijn. Het is altijd een mooi weerzien met de zee: soms gladjes en andere keren grauw en wild.
Bruno van den Elshout startte dit jaar zijn fotografieproject New Horizons 2012. Met deze foto’s liet hij me op een andere manier kijken naar de zee. De kleuren veranderen voortdurend, terwijl de horizon een onveranderlijke lijn vormt. Vele tinten blauw, zoals hierboven, maar ook alle schakeringen rood, paars, geel en grijs.


IJslandgrijs
De kleuren van IJsland zijn bescheiden: 51 tinten grijs, mosgroen en lavageel. Maar voeg er de veranderlijke wolkenluchten bij en je krijgt een onbeschrijflijk mooi panorama. De reis door het landschap van IJsland was een van de meest indrukwekkende reizen die ik de afgelopen jaren gemaakt heb. Met verwonderde ogen keek ik rond en schreef er vier blogartikelen over.


Toverballenbont
Voor het boek Toverballen voor het brein, dat ik in 2011 schreef, was ook dit jaar volop belangstelling. Diverse lezers lieten weten dat ze de Toverballen liever als boek lazen in plaats van als e-book. Zo gaf ik Toverballen van het brein uit als pocketboek. Dat betekende ook dat Verhaallijnen op 5 maart van dit jaar officieel ingeschreven werd als uitgeverij.


SW-kleurig
Dit jaar maakte ik veel artikelen en verhalen over en rondom Sociale Werkvoorzieningen voor Cedris, De Normaalste Zaak en Divosa. Zo schreef ik diverse reportages over SW-bedrijven en deed ik een reeks interviews over werkgevers die doelbewust SW-medewerkers inzetten in hun bedrijf. Daarnaast hield ik ook interviews met directeuren van SW-bedrijven en Sociale Diensten over hun onderlinge samenwerking.
Als me één ding duidelijk is geworden bij al deze reportages en interviews is wel dat er volop creativiteit leeft om met beperkte middelen mensen met een arbeidshandicap toch aan het werk te helpen of te houden.


Kunst in zwart-wit
Een van de mooiste exposities die ik dit jaar bezocht was het Centre Pompidou in Metz, waar een tentoonstelling te zien was van Sol LeWitt. Nog niet eerder wist ik dat zwarte strepen en andere patronen zo konden boeien.Verhaallijnenrood
Heel veel kleuren dus. Maar vooral was 2012 Verhaallijnenrood. Ik heb veel aan mijn bedrijf gebouwd, onder meer met een vernieuwd e-book Zeven manieren om succes te boeken met verhalen. En het ziet er naar uit dat 2013 opnieuw een jaar vol rode kleuren wordt. Komend jaar ben ik namelijk een van de schrijvers van een groot herinneringsboek over de supermarkten van C1000.

Dat is alvast een blik vooruit in de richting van 2013. Een jaar waarin ik nog meer dan voorheen zal kiezen voor beeld om verhalen te vertellen. En kleur maakt daar natuurlijk onderdeel van uit. Ik wens je alle goeds toe voor volgend jaar.Eerdere afleveringen:

Excelleren met ideeën

Wil jij meer uit je eigen ideeën halen? En wil je in 2013 je ideeën ook echt uitvoeren? Doe mee met het online trainingsprogramma Excelleren met Ideeën.

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Geen opmerkingen: