woensdag 10 oktober 2012

Kun jij het je veroorloven niet te wandelen?


Hoeveel er ook verandert in ons werk, voor velen van ons blijft het leveren van ideeën een belangrijk bestanddeel. Investeer jij daar ook in?

Velen van ons zijn hoofdwerkers. De hele dag zijn we druk bezig om onze weg te vinden in de informatiestroom. We moeten snel beslissen, analyseren en productie leveren. Daar zijn we vaak heel goed in geworden. Scherp denken, actieplannen maken en alle deadlines halen: prima gewerkt vandaag.

Afstand nemen en jezelf opladen staan bijna altijd onderaan het prioriteitenlijstje.

Dat is eigenaardig. Want als ik iemand vraag wanneer hij of zij de beste ideeën krijgt, krijg ik bijna altijd antwoorden als deze:
  • Ik wandel in het bos of langs het strand. 
  • Ik lig te mijmeren in bed voordat ik daadwerkelijk opsta.
  • Ik luister naar muziek.
  • Ik sta in de douche of lig in bad.
  • Ik lees een interessant boek.
  • Ik ben aan het hardlopen.
  • Ik ontmoet iemand die me een onverwachte vraag stelt.
  • Ik werk in de tuin.
Druk van de ene bijeenkomst naar de andere snellen staat daar niet bij. Hard nadenken achter je bureau evenmin.

Geïnspireerd blijven vergt aandacht. Zeker als jouw werk bestaat uit het bedenken en uitdragen van ideeën en als je anderen wil inspireren, is het noodzakelijk dat je ook je eigen inspiratiebronnen dagelijks voedt. Want wie zelf niet geïnspireerd blijft, kan moeilijk anderen bezielen.

Ga daarom op zoek naar manieren om het eigen vuurtje brandend te houden. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met activiteiten waarbij je je gedachten kunt laten dwalen. Routinekarweitjes en lichamelijke inspanning zijn daarvoor ideaal. Maar het kan ook door je hoofd leeg te maken, bijvoorbeeld met freewriting (een schrijftechniek) of meditatie.

Daarnaast kun je jezelf op allerlei manieren voeden met nieuwe ideeën en informatie, bijvoorbeeld door een workshop te doen of een verzameling te beginnen. Het bezoek aan een expositie, praten met interessante mensen of leesvoer: de mogelijkheden zijn eindeloos. Een belangrijke 'techniek' van grote creatieve geesten is dat ze een verzameling van ideeën aanleggen, waar ze zelf op voortbouwen.

Ontdek waar jij je meeste inspiratie uit haalt
Al doende ontdek je waar jij je inspiratie uit haalt. En dat biedt je dan weer nieuwe mogelijkheden om problemen op te lossen en slimmere vondsten te doen. Meer en betere ideeën, wie wil dat niet?

Het is alweer enige jaren geleden dat hoogleraar innovatie Jeff Gaspersz het lezenswaardige boekje Je hok uit! schreef. Daarin staat één zinnetje dat me altijd is bij gebleven. "Wanneer je weet dat wandelingen je ontspannen en dat de ideeën dan vanzelf komen, kun je je dan permitteren om niet te wandelen?"

Dat zinnetje trof me, hoewel ik het zelf zeker niet makkelijk vind om me er daadwerkelijk dagelijks toe te zetten. Een blokje om maken om beter en efficiënter te werken: een ander perspectief op productiviteit dan veel werkgevers erop na houden. Maar ik weet inmiddels dat het werkt.

En jij? Kun jij je veroorloven niet te wandelen?

Lees ook het blog dat Ilja Aussems hierover schreef: MS, mindfulness and me - showering ideas


Excelleren met ideeën

Wil jij ook je eigen inspiratieplan? Doe mee met het programma Excelleren met Ideeën. In dit online trainingsprogramma vertel ik je alles wat je moet weten om succesvol ideeën te bedenken en uit te voeren. Let op: tot en met vrijdag aanstaande profiteer je nog van de introductiebonus!

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

1 opmerking:

Dagboekdingen zei

Dank je wel voor deze reminder! Oriah Mountain Dreamer noemt het "lege tijd". Dat vind ik ook zo'n mooi begrip, want dat is wat het is (of je nu in bad ligt, in het bos wandelt of gewoon lekker in het vuur staart).