donderdag 4 oktober 2012

Zeven tips om sprankelende ideeën te leveren


Wil jij sprankelende ideeën uit je mouw schudden? Het kan! Het vraagt wel inzet om nieuwe gewoonten te ontwikkelen.

Denk jij dat creativiteit alleen weggelegd is voor een selectieve groep mensen, zoals kunstenaars, architecten of ontwerpers? Denk jij dat je in je drukke dagelijkse leven geen tijd hebt voor creativiteit?

Dan is het hoog tijd om jou op andere gedachten te brengen. Achter het ontwikkelen van creatieve ideeën gaat een vaste aanpak schuil, die iedereen zich eigen kan maken. Het draait eerder om 'mindset'  dan kunstzinnige talenten. Dit zijn bovendien manieren die iedereen in zijn dagelijkse leven kan toepassen.

Ik ben ervan overtuigd dat jij ook met gemak veel ideeën kunt ontwikkelen, zodat je impact hebt met jouw oplossing op het leven of werk van anderen. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar het is wel degelijk mogelijk. Het is vooral een kwestie van doen.


Kleine dingen worden grote dingen.

1. Begin klein

Leg de lat laag en probeer niet iets wereldschokkends of perfects te bedenken. Kleine ideeën zijn net zo goed als grote ideeën. Je hoeft niet de hele wereld te veranderen. Verander gewoon één dingetje.
Veel spullen die nu niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse leven begonnen ooit als klein ideetje, zoals ook dit mooie filmpje over de LEGO-story laaat zien.

2. Zet elke dag een stap in een andere wereld

Het maakt niet uit wat je precies doet, als het maar iets is dat je normaal niet doet. Inspiratie kun je overal vinden: op vliegvelden, in de wachtkamer van het ziekenhuis of bij Ikea.

3. Zoek afzondering

Zoek iedere dag even de stilte op en sta jezelf toe om te dagdromen. Sluit de buitenwereld buiten en gun jezelf rust. Op deze manier kun je jezelf focussen op je eigen gedachten en dromen.

4. Noteer

Schrijf alle ideeën die je hebt op of leg ze op een andere manier vast. Een idee verdwijnt snel uit je geheugen als je het niet noteert. Wat nu een minder goed idee lijkt, kun je later misschien wel gebruiken. Houd daarom altijd een notitieboekje bij de hand.

Bouwen, toevoegen en spelen.

5. Combineer

Pas dingen uit de ene situatie toe in een andere situatie, op manieren die nooit eerder gedaan zijn. Hier komen veel goede ideeën uit voort. Denk bijvoorbeeld aan de mistgenerator. Ooit bedacht om feestjes en optredens van popgroepen op te luisteren, later steeds vaker gebruikt om winkels en pompstations snel in een mistwolk te zetten bij een inbraak.

6. Beoordeel de ideeën niet terwijl je bezig bent om ideeën te bedenken

Verzin zoveel mogelijk ideeën, hoe meer hoe beter. Je weet nooit wanneer je op een geweldig idee stuit; soms duurt het een poosje voordat je echt verder komt. Ga zo lang mogelijk door en verbeter je idee stapsgewijs. Kijk daarna pas of het praktisch uitvoerbaar is.

7. Doe iedere dag iets wat je leuk vindt

Ga naar buiten, beweeg, zoek nieuwe dingen op en praat met nieuwe mensen. Zoek het avontuur op in je leven en maak plezier. Spelen en lol hebben zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor creativiteit.


Natuurlijk gaat het ontwikkelen van nieuwe gewoonten niet van de ene dag op de andere. Maar je kunt klein beginnen en er telkens wat meer erbij pakken. Als je je openstelt voor nieuwe dingen in je leven ben je namelijk al een heel eind.



Gratis hoofdstuk over inzet van je zintuigen

Zet je zintuigen in om op ideeën te komen! Klik door naar deze pagina voor een gratis download van het hoofdstuk Prikkelkamer uit het handboek Ideeënschatkamers.


Excelleren met ideeën

Wil jij serieus aan de slag met het bedenken van meer en betere ideeën, zodat je meer successen boekt in je werk? Wil je je dromen waarmaken en een succesvolle ideeënleverancier worden?

Doe mee met de online training Excelleren met Ideeën. In 7 modules leer je alles wat je moet weten om succesvol ideeën te bedenken. Stap voor stap ga je aan de slag: van het oprekken van je nieuwsgierigheid tot het ontdekken van achterliggende gedachten. Zodat je daarna precies weet wat je moet doen en succesvol wordt met jouw sprankelende en verrassende ideeën.

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.


Geen opmerkingen: