maandag 29 oktober 2012

Dutch Design Week: zes keer Oud & Nieuw


"Something old, something new...", een van de motto's op de Dutch Design Week in Eindhoven. En dat zagen we op veel plekken terug.

De elfde editie van de Dutch Design Week beleefde gisteren zijn laatste dag in Eindhoven. Samen met duizenden andere bezoekers struinde ik rond op Strijp-S om inspiratie op te doen over ontwerpen, kunst, architectuur en nog veel meer. De rode draad: oude spullen en nieuwe ideeën. 




1. Oud lab, nieuwe ideeën


Something old
Strijp-S is een voormalig terrein van Philips. Vroeger een verboden stad waar duizenden arbeiders hard werkten voor de kost. Nu het creatieve en culturele hart van Eindhoven waar cultuur en design moeten samensmelten.

Een jaartje of zeven geleden was ik hier om een reportage te maken over het hergebruik van de oude fabrieken ('Oude fabriek zoekt bruisende huurder'). Met name het voormalige Natlab sprak tot de verbeelding. Dit is de plek waar Philips spraakmakende uitvindingen deeld. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana gebruikten hier voor het eerst een draadloze verbinding om contact te onderhouden met het voormalige Nederlands-Indië. En het wapenfeit dat met de meeste trots uitgedragen wordt: In 1923 bezocht Albert Einstein het laboratorium.

Something new
Strijp-S gold (en geldt nog steeds) als een ambitieus voorbeeldproject voor stedelijke vernieuwing, dus ik had verwacht dat men nu een stap verder zou zijn. Op dit moment is het roemruchte Natlab echter nog steeds in een haveloze staat, vol afgebladderde plafonds en kapotte ruiten.

In de toekomst moet het een nieuwe bestemming krijgen als onderwijsinstelling. In afwachting daarvan maken nu kunstenaars gebruik van de ruimten van het voormalige Natlab. Die zijn daar heel blij mee, dus toch een nieuwe creatieve invulling.

In het kader van de Dutch Design Week zagen we hier enkele humoristische kunstinstallaties op het gebied van kinetische energie: imagination rules. De geest van Albert Einstein waart er gelukkig nog een beetje rond.


2. Bekend gebruiksartikel, nieuwe vorm

Something old
Plastic bestek.

Something new
In deze vormgeving wel weer heel hip!


3. Bestaand materiaal, ander gebruik

Something old
Limonaderietjes.

Something new
Materiaal om een lampenkapje van te fabriceren.


4. Naargeestige plek, andere invulling

Something old
Verlaten en naargeestige plekken, bijvoorbeeld bij viaducten.

Something new
Met deze vlaggetjes kunnen belangstellenden aangeven dat ze geïnteresseerd zijn in die plekken om er een nieuwe invulling aan te geven. Urban campscape heet dat.


5. Oude robot, nieuwe creaties

Something old
Een afgedankte robotarm uit de Chinese auto-industrie.

Something new
Met wat aanpassingen is de robotarm nu in gebruik als '3D-printer' om deze kunststof stoel te fabriceren. Zo wordt afval weer design.


6. Onaanzienlijk materiaal, hernieuwde toepassing

Something old
Houten pallets.

Something new
De mensen van Pop up Pallets ziet de pallets als een soort legoblokjes in het groot en bouwen er allerlei nieuwe dingen van. Omdat het flexibel, duurzaam en stoer materiaal is, maar ook gewoon omdat het leuk is met vaste blokelementen te werken.

Meer inspiratie?

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein en ontwikkelaar van het online trainingsprogramma Excelleren met Ideeën.

Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.




Geen opmerkingen: