Buiten de lijntjes: schuivende parkeerplaatsen in Kijkduin |
Als journalist schrijf ik vaak over manieren om mensen 'op een grote afstand van de arbeidsmarkt' aan een passende baan te helpen. Die grote afstand kan van alles inhouden: langdurige werkloosheid, niet of nauwelijks opleiding, een verslaving of een psychische beperking.
Voor veel mensen met een arbeidsbeperking is dat werk er gewoon niet. Het lijkt haast een onmogelijke opdracht. Via mijn opdrachtgevers Cedris, Start Foundation en MVO Nederland kwam ik de afgelopen maanden in contact met ondernemers die wel degelijk mogelijkheden zien om deze mensen aan een klus of een baan te helpen.
Dat vereist vaak een andere manier van kijken. Wat kan er wel?
Kies werknemers die floreren bij monotoon werk
Een bedrijf schakelt mensen met een autistische stoornis in voor routinematig werk dat grote zorgvuldigheid vereist: het voorbereidende werk voor het scannen van documenten. Deze medewerkers voeren het werk wat langzamer uit dan uitzendkrachten, maar de kwaliteit en het werkplezier zijn uitstekend. De medewerkers komen en gaan met een grote glimlach. Daar wordt iedereen blij van.Vraag: welke saaie /routinematige taken heb jij, die voor anderen juist interessant zijn?
Knip en plak nieuwe banen
Een ziekenhuis stelt een speciale medewerker aan die de hele dag bedden van de ene afdeling naar de andere brengt. De verpleegkundige hoeft daardoor niet meer van haar eigen afdeling af en kan de patiënten daardoor meer aandacht geven.Ook in andere branches zijn voorbeelden te vinden van deze manier van 'functiecreatie': een schoenenwinkel neemt een magazijnmedewerker in dienst, die gepaste schoenen terug in de dozen stopt. De verkopers kunnen zich volledig op de klanten richten. Op kantoren komen speciale medewerkers voor kopieertaken en het rondbrengen van post en ontlasten daarmee de secretaresses.
Vraag: wat kun jij zelf wegknippen bij diverse onderdelen en op een nieuwe manier samenvoegen?
Neem doelbewust laagopgeleiden aan en leid ze zelf op
Het Helmondse bedrijf Tolhuis Rioolinspecties gebruikt computers en andere hoogwaardige meetapparatuur om de Nederlandse riolen te onderzoeken. Het werken met deze apparatuur vergt kennis op MBO-niveau en veel verantwoordelijkheidsgevoel.Dat werk geeft Tolhuis graag in handen aan laagopgeleide medewerkers. Sterker nog, dit bedrijf neemt deze medewerkers doelbewust aan, net als mensen ouder dan vijftig jaar, die vrijwel geen kansen meer hebben op een baan.
Eerder werkte Tolhuis met hoger opgeleide medewerkers, maar die stroomden snel door naar andere werkgevers, zoals gemeenten. Nu leidt het bedrijf zijn medewerkers zelf op. Dat werkt, want deze medewerkers blijven aanzienlijk langer.Als je er maar tijd in stopt, vormen vooropleiding en computerkennis nooit een probleem, is de ervaring bij Tolhuis. Wat echt verschil maakt, is de interesse en bereidheid om iets te leren.
Vraag: welke veronderstellingen (bijvoorbeeld over opleidingsniveau) kun jij loslaten of omkeren?
Hoe pak jij lastige vraagstukken aan? Welke creatieve benadering werkt voor jou? Laat het me weten via de reactieknop!
Lees ook:
Gratis minicursus: ga ideeën vangen
Je eigen alertheid en vindingrijkheid kun je prima trainen. Bijvoorbeeld door ideeën te vangen in je vakantie. Geef je op voor deze gratis minicursus Ideeën Vangen. Vijf dagen lang ontvang je zomerse opdrachtjes in je mailbox. Eenvoudig, leuk en ontspannend.
Lees ook het volgende artikel
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten