dinsdag 19 juni 2012

Schakel je radar aan voor ideeën en verhalen

Radar

Er is een opvallende overeenkomst tussen het verzamelen van ideeën en het verzamelen van verhalen. Je merkt ze pas op als je je radar aanzet.

Vraag eens aan een persoon wanneer hij of zij een waardevol idee kreeg. Vaak vertelt je gesprekspartner dat hij iets anders deed dan normaal. Veel ideeën ontstaan namelijk als je op een andere plek bent of nieuwe mensen ontmoet. Je ondernam een stedentrip, je maakte een wandeling of je las een boek dat je raakte. Voor verhalen geldt hetzelfde.

Dat is niet zo vreemd. Als je op zoek bent naar nieuwe ideeën of verhalen heb je een bepaalde mate van alertheid nodig. Die heb je niet als je met je dagelijkse routines bezig bent. In je vertrouwde omgeving kun je op blind varen, of dat nu thuis is of op je vaste werkplek. Als er opmerkelijke zaken in je dagelijkse omgeving te vinden zijn, vallen ze je in ieder geval niet meer op.

Om verhalen of nieuwe ideeën te vinden moet je dus die routines doorbreken. Denk daarbij aan de volgende manieren:

1. Bezorg jezelf nieuwe zintuiglijke prikkels

Iets nieuws proeven, iets ongewoons horen, een andere blik: hoe meer je zintuigen op een nieuwe manier geprikkeld raken, hoe opmerkzamer je wordt.
Train je zintuigen om deze sensaties waar te nemen. Leer jezelf aan om woorden te geven aan deze gewaarwordingen, bijvoorbeeld door ze in een notitieboekje op te schrijven. Deze zintuiglijke gevoeligheid helpen je om vaker nieuwe ideeën of verhalen op te merken.

2. Sla nieuwe wegen in

Probeer een nieuwe cursus uit, sta jezelf toe ergens te verdwalen, verken een ander vakgebied. Als je op nieuwe terreinen komt, vallen je vanzelf nieuwe dingen op. Kijk rond met verwondering.

3. Ontmoet nieuwe mensen

Ontmoeting van andere mensen helpen je op een gemakkelijke manier aan andere invalshoeken, nieuwe manieren van denken en verhalen. Ga iedere week koffiedrinken of lunchen met iemand die je nog niet kent en die je nieuwsgierigheid opwekt. Luister vooral en stel jezelf open voor hun ideeën en verhalen.

Wanneer je op deze manier je gevoeligheid traint voor andere invalshoeken, ideeën en verhalen, merk je al snel dat er veel te ontdekken valt. Verhalen en ideeën zijn overal te vinden. Verzamel ze, noteer ze en gebruik ze als je ze nodig hebt.

De foto is van Dave Pearson via Flickr.

Share/Save/Bookmark

Verder lezen:


Gratis minicursus: word ook een ideeënvanger

Zelf ideeën leren vangen in je vakantie? Geef je dan nu op voor deze GRATIS MINICURSUS Ideeën Vangen. Vijf dagen lang ontvang je zomerse opdrachtjes in je mailbox. Eenvoudig, leuk en ontspannend. Zo keer ook jij na je vakantie terug met een rijke oogst ideeën!

Smul van Toverballen voor het brein

Meer weten over de manier waarop je verhalen toepast in (informatieve) teksten? Dan smul je waarschijnlijk van het boek Toverballen voor het brein: laagje voor laagje ontsluiert het boek de geheimen van verhalen en geeft praktische tips over de toepassingen daarvan. De Toverballen voor het brein bestel je hier.


Geen opmerkingen: