maandag 21 maart 2011

Pluk je momenten

Er stonden kleurpotloden, stiften en potjes ecoline uitnodigend uitgestald op de lange tafel in Seats2meet, het vergader- en werkcentrum voor zelfstandige professionals in Utrecht. Daarnaast lagen kaarten in ansichtformaat klaar, die je aan de voorzijde kon voorzien van een eigen illustratie.

Teken jouw onlangs beleefde mooie moment, luidde de opdracht. Op die dag vond het slotfeest plaats van 7 days of Inspiration in Seats2meet, dus het lag voor de hand om een bijzonder moment uit deze week vast te leggen in een illustratie.

Een aantal mensen was al helemaal verdiept in zijn schilder- of tekenwerk, toen ik aan de tafel aanschoof. Mijn overbuurman wist meteen wat hij ging tekenen: een telefoon. Deze week had hij namelijk via een telefoontje te horen gekregen dat hij na bijna een jaar werkloosheid weer een baan had.

Met een stralend gezicht vertelde hij me hoe dat zo gekomen was. Hij had op LinkedIn een groep van vakgenoten opgericht, die ook zonder werk zaten. Samen waren ze gaan nadenken hoe ze zichzelf meer konden profileren, vooral door hun zichtbaarheid op sociale media te vergroten. Dat had hem niet alleen een baan opgeleverd, maar ook de ontdekking dat hij het eigenlijk heel leuk vond om anderen te helpen bij die profilering. Dus mocht het niets worden met de aangeboden baan, dan wilde hij zich in die richting verder ontwikkelen.

Laat mensen hun mooie moment tekenen en ze vertellen meteen het bijbehorende verhaal. Dat is ook de ervaring van Janne Willems, de bedenkster van de kaarten. Ze is op zoek naar kleine momenten die je doen glimlachen. Een korte onverwachte ontmoeting, een helverlichte volle maan of mooie muziek. Deze mooie momenten vindt ze overal waar ze mensen tegenkomt, maar vooral in de trein. Ze vraagt mensen in de coupé of ze de afgelopen dagen een mooi moment hebben en of ze dat voor haar willen tekenen. Dat levert meestal een positieve reactie op. Zo was er een meneer die er aanvankelijk niets voor voelde, maar toch besloot een tekening te maken. Janne ontving niet alleen een ontroerende kaart, maar voerde ook een boeiend gesprek. “Daar word ik zelf vrolijk van”, zegt ze.

Janne kwam op dit idee omdat ze sinds een aantal jaren zelf haar eigen mooie momenten verzamelt. Elke dag zijn er wel voorvallen die het beleven, verbeelden en bewaren waard zijn. Door haar verzameling raakte ze nieuwsgierig naar de mooie momenten van anderen. Ook ontdekte ze de kracht van het verzamelen van deze momenten. Daarom scant ze de mooiste kaarten in om te publiceren op haar website Pluk je momenten.

Op de slotbijeenkomst van 7 Days of Inspiration hing Janne alle mooie momenten op één van de ramen. En daar tekende Elma weer een mooie tekening over: de illustratie boven aan dit stukje.

De mooie momenten van Janne zijn inmiddels uitgegroeid tot een kleurrijke en inspirerende verzameling. Je kunt Janne helpen door op een A6-correspondentiekaart je eigen mooie moment te tekenen. Haar tips:
  • Alles is goed: Lelijk of heel mooi, kleine en grote momenten, raar en niet raar, getekend, geknipt, geplakt, een bewerkte foto, geverfd, geschreven of iets anders.
  • Maak je momenten zo specifiek mogelijk. In plaats van dat je zegt dat een bepaald concert super was, kun je het hebben over dat ene nummer waarbij je kippenvel kreeg.
  • Stuur het resultaat op naar Pluk je momenten, Melis Stokestraat 13
    3702 BK Zeist of per e-mail: verzameling@plukjemomenten.nl
Share/Save/Bookmark

4 opmerkingen:

Janne zei

wow, wat een mooi en gaaf stuk! Echt super om dit zo te lezen.

Anoniem zei

Wat een onzettend leuk project!

Bewust worden van de mooie momenten op een dag ken ik van de opleiding (creatieve loopbaanbegeleiding. Daar zijn weer leuke creatieve opdrachten voor. Ik heb zelf een 'Gouden Kroon' boekje waarin ik dagelijks de mooie momneten in teken, knip plak, schrijf.

De site is echt top!

grt. Lea Rosa

Anoniem zei

momenten dus #tiepvout

a.h.sebus zei

Geweldig project, dank voor deze post! Ik werd er helemaal blij van :)