dinsdag 22 maart 2011

Bejaarden verrassen zichzelf met schilderij

"Had ik maar een voorbeeldje meegenomen, want ik kan helemaal niet schilderen. En ik weet ook helemaal niet wat ik moet maken."

De hoogbejaarde bewoonster van het verzorgingshuis Mariëngaerde in Warmond had op zijn zachtst gezegd haar twijfels over haar schilderkwaliteiten. Samen met Marieke van communicatiecollectief Unit-2 was ik op Mariëngaerde om de bewoners een gezellige schildermiddag te bezorgen. Het was een uitvloeisel van de inspiratiekalender die we vorig jaar als vrijwilligersproject gemaakt hadden. Omdat bewoners ons bij die gelegenheid verteld hadden over hun interesse in schilderen, hadden we deze workshop georganiseerd.

Spannend was het wel voor deze groep, want de meeste deelnemers bleken nog nooit eerder een schildering gemaakt te hebben. Gelukkig wist kunstenaar Miep van Gunst daar als workshopleidster wel raad mee. "Pak een brede kwast, een dikke klodder verf en schilder een cirkel", gaf ze als opdracht. De bewoners doopten aarzelend de kwast in de kanariegele verf. Met opperste concentratie draaiden ze een cirkel.

Mieps volgende opdracht was om met een andere kleur een vierkant te schilderen. Daarna volgde een driehoek en een slinger. Die slinger begon lastiger te worden, want de meeste deelnemers hadden weinig witruimte meer over. Er dwars overheen dan maar? Ja, daar gingen ze.

Schilder nu in een nieuwe kleur je naam in grote letters op het doek, zei Miep. Daar verschenen in grote letters Jan, Dora, Trees en Leo. Het resultaat zag er eigenlijk best mooi uit, knikten ze tegen elkaar. "Klaar!", zei Dora opgewekt. "Dit schilderij hang ik op mijn kamer."

Maar Miep was helemaal nog niet klaar. "Druk twee schilderijen met de natte kanten tegen elkaar aan", zei ze. "Stevig wrijven en pletten maar." Ze keek vol spanning rond. Zouden de bewoners deze stap in het onbekende durven te zetten? "Als u het niet wilt, hoeft het niet hoor", voegde ze er voor de zekerheid aan toe.

Sommige bewoners keken aarzelend rond. Deze opdracht klonk wel erg gek. Anderen zagen er de lol wel van in. Hup, daar kledderden de eerste schilderwerken met natte verfstreken tegen elkaar aan. De anderen volgden snel dit voorbeeld. Het resultaat was wild en verbluffend: iedereen werd er vrolijk van.

"Dit is moderne kunst", zei een meneer op een toon die verraadde dat hij gewoonlijk hier geen liefhebber van was. Maar hij stond er breed bij te lachen. Hij had zichzelf verrast door zijn grenzen te verleggen. Bovenal had hij een geweldige middag beleefd. Wij ook.Verder lezen:Lenig denkenWil je ook uit je comfortzone komen? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je ideeën en oefeningen om je denkvermogen op te rekken. Het boek is te koop in de boekwinkel of online, onder meer bij Managementboek.


1 opmerking:

Sannah zei

Wow. Aparte ervaring. Sowieso voor hen, maar voor jullie wsl. ook om hen zo te zien. Ontdekkend en, ook, genietend.