woensdag 24 maart 2010

Een verzameling als inspiratiebron


Charles Darwin verzamelde op zijn reis met de Beagle enorme hoeveelheden planten, dieren, fossielen en stenen. Alles wat hem voor de voeten kwam, voegde hij toe aan zijn verzameling.

Darwin had geen idee waar hij naar op zoek was. Pas na zijn terugkeer in Engeland brachten de meegebrachte vinkjes van de Galápagoseilanden hem op het idee over het ontstaan van soorten door natuurlijke selectie.

Om op nieuwe ideeën te komen, heb je voeding nodig. Een verzameling is daarvoor een prachtig middel. Uit een verzameling kun je inspiratie putten voor je eigen werk. Designers en ontwerpers bij woonmagazines verzamelen vaak iets, variërend van oude boeken of bepaalde soorten porselein. Bij specifieke opdrachten vallen de ontwerpers graag terug op deze collecties.

Veel architecten, kunstenaars en ontwerpers houden er hun eigen verzamelingen op na, al dan niet bewust met de bedoeling om er inspiratie uit te halen. Zo is reclamemaker Erik Kessels bekend geworden met zijn verzameling foto’s van onbekenden, die hij op vlooienmarkten vindt. De Duitse fotograaf Peter Piller verzamelt nietszeggende foto's en uitgeknipte beelden van zichzelf en van anderen. Die sorteert hij op opmerkelijke overeenkomsten. Foto's van internetcafés laten bijvoorbeeld allemaal rare pijlen zien.

Sommige verzamelaars vinden juist het gevoel van zinloosheid mooi aan hun collectie, zoals verzamelingen van gevonden boodschappenlijstjes of briefjes voor kwijtgeraakte poezen. Fotografen leggen verloren handschoenen vast, op internet terug te vinden via het zoekwoord Lonely Gloves. De eenzame handschoenen roepen een gevoel van melancholie op om de andere helft.

Een verzameling hoeft niet gericht te zijn, zoals het voorbeeld van Darwin al illustreert. Je kunt talrijke uiteenlopende dingen verzamelen, je materiaal talloze keren herschikken en zo nieuwe verbanden ontdekken. Leonardo da Vinci verzamelde grappen en fabels, waarnemingen van geleerden, ontwerpen voor uitvindingen, stukken tekst over planten, geologie, water, schilderen en nog veel meer. Vaak staan diverse onderwerpen in zijn aantekeningen dwars door elkaar, want aan ordening is hij nooit toegekomen. Wel was zijn verzameling een rijke bron materiaal voor de rest van zijn werk.

Verzamelen is dus een manier om onderzoek te doen. Wat vind je intrigerend en wat niet? Waarom word je getroffen door juist dat bepaalde object? Wat ontroert je? Hoe worden je verzamelobjecten precies gemaakt? Kun jij dat ook? Welke verbintenissen zie je ontstaan? Wanneer past het precies binnen je collectie en wanneer leg je het als 'randgeval' of als 'troep' terzijde? Het ontwikkelen van het gevoel hiervoor is minstens zo interessant als het verzamelen zelf.

Enkele verzamelmethodes van dingen die vrij en overal beschikbaar zijn:
  • Maak foto's van alles wat je links en rechts opvalt en ontdek zo welke dingen jou interesseren.
  • Verzamel kleine stukjes informatie, mooie zinnen, aparte woorden, knipsels en intrigerende stukjes rommel. Soms zul je meteen weten hoe je het gaat gebruiken, andere dingen zul je eerst een tijdje laten liggen voordat je het ergens een plaats kunt geven.
  • Verzamel verhalen: schrijf mooie verhalen of opvallende conversaties op in een notitieboekje. Hoe je een aansprekend verhaal op het spoor komt, lees je hier.

Wat verzamel jij? Hoe inspireert je verzameling jou? Laat het me weten via de knop 'reacties' onderaan dit artikel!


Verder lezen over verzamelen:

"Gather and pass on what comes from the depths."
- Paul Klee


Share/Save/Bookmark

3 opmerkingen:

Walter zei

Zelf noem ik het een "tik".
Ik verzamel...vazen! Geen kringloopwinkel is veilig voor me.
Vazen nodigen uit...bloemen, composities maken met vazen, combineren met andere zaken.
Soms opzichzelf reeds aardige objecyen trouwens.
Kleuren bij elkaar groeperen, enz!
Al met al gewoon simpel en leuk.
Groetjes.

Unknown zei

Dank Walter, mooi voorbeeld!

Unknown zei

Hoi Sigrid,

Op Twitter vergat ik nog iets: ik verzamel teksten, boekentips, citaten, afbeeldingen en dat soort zaken in een boek op A4-formaat. Een soort inspiratieboek eigenlijk. Knippen en plakken is erg rustgevend en het ordent mijn geest...