donderdag 3 december 2009

Het belang van een spetterend slot


Een goed begin is het halve werk, luidt een gevleugeld gezegde. Maar een spetterend einde - dat ruimte biedt voor een nieuw begin - is bij creaties van allerlei soort misschien nog wel veel belangrijker. Vijf lofzangen op een goed slotakkoord.

Schrijvers studeren eindeloos op een welluidende beginzin. Koks verleiden hun gasten met spannende amuses. En bladenmakers maken geweldig veel werk van een aantrekkelijke cover. Maar als ze geen aandacht besteden aan een passend einde, is dat allemaal vergeefse moeite.

  • De laatste zin van de speech is het best

De laatste zinnen van een presentatie blijven vaak het langst hangen. Als deze tenminste een heldere boodschap bevatten. Niets is zo erg als een slappe afsluiting als 'Hier wilde ik het graag bij laten'. Het is dus belangrijk om je boodschap aan het einde van een presentatie kernachtig en pakkend te verwoorden. In de vorm van een slogan bijvoorbeeld.
  • De laatste pagina smaakt naar meer

Bladenmakers weten dat de laatste pagina's van het blad enorm belangrijk zijn. Bijna net zo belangrijk als de inhoudsopgave (waar met name glossy's dan ook veel ruimte voor inruimen). Een kookblad als Delicious presenteert vele tientallen recepten. Op de slotpagina worden vervolgens de recepten van het volgende nummer verleidelijk gepresenteerd. Zo blijf je als lezer een hele maand watertanden.
  • De gastvrije geste laat de congresganger terugkomen

Op een congres zet de eerste spreker de toon van de bijeenkomst. Maar of de bezoeker daadwerkelijk een goed gevoel overhoudt aan het congres hangt voor een groot deel af van de afsluiting. Een dagvoorzitter die in zijn slotwoord de meest opvallende bevindingen van het congres nog even op een aansprekende manier samenvat is goud waard. En dat geldt ook voor kadootjes die uitgedeeld worden: een tas met kleine attenties, naslagmateriaal én een uitnodiging voor de volgende keer.
  • Het toetje is de kroon op het diner

Bij een diner wordt veel aandacht geschonken aan het voorgerecht en het hoofdgerecht. Maar zonder toetje is een mooi etentje echt niet compleet. En dat geldt ook voor de bonbons en de andere snoepverrassinkjes, die bij de koffie op tafel worden gezet.
  • Een goede slotzin maakt een goede roman nóg beter

"Een goede slotzin kan een slechte roman niet redden, maar wel een goede nog beter maken", schrijft Tim Krabbé. Sommige schrijvers hebben zelfs al een slotzin in hun hoofd, waar ze naar toe schrijven. In een slotzin kun je teruggrijpen op de eerste zin, het boek samenvatten, een visie op je verhaal geven of suggereren hoe het verder ging.

Dat laatste is het beste, vindt Jan Brokken in zijn schrijvershandleiding De wil en de weg. Geen grote dreunen en dan nog een paar klappen dus, zoals bij een imponerende symfonie, maar een subtiele afsluiting, die iets nog te raden over laat. Jan Brokken: "Het einde van een verhaal moet het begin zijn van het menselijke mysterie."

"Dat zou het uitgangspunt van een nieuw verhaal kunnen vormen – maar dit verhaal is hiermee beëindigd."
- Fjodor Dostojevski op de laatste bladzijde van 'Misdaad en Straf'

Dit vind je wellicht ook interessant:


Hoe gebruik je verhalen in informatieve teksten?


Verhalen maken je nieuwsgierig en sporen aan om door te lezen. Ideale 'vervoermiddelen' dus om je boodschap over te brengen. Het e-book Toverballen voor het brein doet uit de doeken hoe je deze verhaalkracht en andere technieken op het gebied van storytelling kunt toepassen in informatieve teksten, zoals journalistieke artikelen, websites, brochures en andere teksten. Laagje voor laagje ontsluiert het boek de geheimen van verhalen en vertelt wat je er in teksten mee kunt doen.

Meer informatie over Toverballen voor het brein.


Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: