Een goed begin is het halve werk, luidt een gevleugeld gezegde. Maar een spetterend einde - dat ruimte biedt voor een nieuw begin - is bij creaties van allerlei soort misschien nog wel veel belangrijker. Vijf lofzangen op een goed slotakkoord.
Schrijvers studeren eindeloos op een welluidende beginzin. Koks verleiden hun gasten met spannende amuses. En bladenmakers maken geweldig veel werk van een aantrekkelijke cover. Maar als ze geen aandacht besteden aan een passend einde, is dat allemaal vergeefse moeite.
De laatste zin van de speech is het best
De laatste pagina smaakt naar meer
De gastvrije geste laat de congresganger terugkomen
Het toetje is de kroon op het diner
Een goede slotzin maakt een goede roman nóg beter
Dat laatste is het beste, vindt Jan Brokken in zijn schrijvershandleiding De wil en de weg. Geen grote dreunen en dan nog een paar klappen dus, zoals bij een imponerende symfonie, maar een subtiele afsluiting, die iets nog te raden over laat. Jan Brokken: "Het einde van een verhaal moet het begin zijn van het menselijke mysterie."
"Dat zou het uitgangspunt van een nieuw verhaal kunnen vormen – maar dit verhaal is hiermee beëindigd."
- Fjodor Dostojevski op de laatste bladzijde van 'Misdaad en Straf'
Dit vind je wellicht ook interessant:
- De allermooiste beginzin
- Nieuwsgierigheid wekken met een open einde
- De honderd beste laatste zinnen van romans
Hoe gebruik je verhalen in informatieve teksten?
Verhalen maken je nieuwsgierig en sporen aan om door te lezen. Ideale 'vervoermiddelen' dus om je boodschap over te brengen. Het e-book Toverballen voor het brein doet uit de doeken hoe je deze verhaalkracht en andere technieken op het gebied van storytelling kunt toepassen in informatieve teksten, zoals journalistieke artikelen, websites, brochures en andere teksten. Laagje voor laagje ontsluiert het boek de geheimen van verhalen en vertelt wat je er in teksten mee kunt doen.
Meer informatie over Toverballen voor het brein.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten