dinsdag 13 mei 2008
Toeristenbewaking
"Heeft u een bom in uw tas zitten?", vraagt de politieagent van Toerisme en Antiquiteiten bij de ingang van de tempel in Karnak. Onze ontkenning komt hem goed uit, want dan hoeft hij het scannerapparaat niet aan te zetten.
De hoeveelheid bewakingscamera's en gewapende politie-agenten en militairen is enorm in Egypte. Maar dat zegt dus nog niets over de kwaliteit van de beveiliging. Nog niet eerder zag ik zoveel ongeïnteresseerde bewakers bij elkaar. Voor de ingang van ieder hotel hangen er minstens drie landerig op een rijtje stoelen. Iedere keer als we de metaaldetector passeren, gaat het alarm af. Maar niemand neemt daar verder aanstoot aan.
Egypte heeft de beveiliging van toeristen en toeristische trekpleisters sterk verhoogd naar aanleiding van de moord op 58 toeristen bij de tempel van Hatsjepsoet in Luxor in 1997. Ritten naar Abu Simbel of Luxor gaan per konvooi. Maar het rijtje toeristenbusjes valt tijdens de woestijnrit naar Abu Simbel al snel uit elkaar, zodat we het uitzicht op de Fata Morgana's geheel voor onszelf hebben. Aan de militair op de bijrijderstoel in ons eigen busje hebben we ook weinig, want die valt in slaap.
Als moslimfundamentalisten een aanslag willen plegen op losgeslagen westerlingen, moet dat ondanks al die bewakers toch niet moeilijk zijn. Van agressie tegen ons niet-moslims is op straat gelukkig evenmin iets te merken. De Nederlandse overheid is de afgelopen maanden doodsbenauwd geweest voor de haatgevoelens tegen Nederlanders als gevolg van de film Fitna van Geert Wilders. Achter de schermen stonden crisisteams paraat en lagen de evacuatieplannen klaar. Op onze hele reis in Egypte ontmoeten we echter niemand die op enige wijze naar de film verwees of zijn afkeer van Hollanders uitte. Integendeel, Hollanders zijn nog steeds de wandelende portemonnees die ze in Egypte altijd al waren.
Wat wel schrijnt, is de grote armoede. De voedselprijzen zijn ook in Egypte enorm gestegen. De mensen op straat proberen uit alle macht hun hoofd boven water te houden. Wat dat betreft hebben zij precies dezelfde belangen als de regering, die met de ontstellende hoeveelheid beveiligers de toeristen uit alle macht probeert te beschermen. Toeristen zijn als inkomstenbron van levensbelang.
En dat geldt dus ook voor de agenten, die geacht worden het wereldberoemde erfgoed van de oude Egyptenaren te beschermen tegen graffitikrassers, vandalen en misschien ook wel terroristen. Bij de Grote Piramides van Gizeh wenkt een agent ons om onder de afzetting door te kruipen, zodat we op het kolossale grafmonument van Cheops kunnen picknicken. We weigeren. De agent, die de baksjeesh door zijn neus geboord ziet, is niet blij met ons.
Thema's:
Egypte,
Reizen,
Vakantie,
Veiligheid,
Verhalen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten