vrijdag 10 februari 2006

Vervoerscentrale mama

Als je de kinderen dagelijks naar school brengt en haalt en ook nog eens in de middagpauze heen- en weer loopt, ben je wekelijks achttien keer onderweg. Als je ook nog eens de heen- en terugtocht bij elkaar optelt, zijn dat wel 36 wandelingetjes.
IDEE: Gebruik de wandelingetjes om het wekelijkse quotum lichaamsbeweging binnen te halen.

Moeders met jonge kinderen gaan gemiddeld ruim vier keer per dag de deur uit, weet het CBS. De tocht naar de crèche vergt maar twee verplaatsingen per dag, dus de statistiekcijfers worden vooral omhoog gestuwd als de koters naar school gaan. Dan gaan de ritjes bovendien ook naar de zwemles, verjaardagsfeestjes, naschoolse opvang, sportclubjes, vriendjes, enzovoorts. (Ja, dit noemen ze inderdaad een spitsuurgezin!)
IDEE: Een carpoolcentrale met andere ouders met jonge kinderen

Zelf fietste ik op vijfjarige leeftijd met mijn poppenhuisraad rustig alleen rond in ons buurtje, maar zoiets is in deze stad met zijn drukke verkeer volstrekt onverantwoord. Papa en mama moeten dus altijd mee op de fiets. En zelfs voor die fiets is nauwelijks plaats. Het gros van de kinderen mag op school helemaal niet met de fiets komen, omdat de fietsenstalling maar beperkt ruimte biedt. Ook het meebrengen van een tweewieler naar de naschoolse opvang is aan banden gelegd, want dat levert voor de begeleiders onderweg teveel gedoe op.
IDEE: Een fietsenkelder!

Hoewel de fiets op zich een prima uitvinding is – in de stad is het vaak het snelste vervoermiddel – kun je er met kinderen helaas niet zoveel mee. Het is een behoorlijk linke business om met slingerende fietsertjes je in deze verkeersdrukte te begeven. En als volwassene twee van die slingeraapjes begeleiden zie ik mij al helemaal niet doen. Lopen is evenmin een goede oplossing als je aansluitend ook nog naar je werk wilt racen.
IDEE: Een bakfiets dan maar?

Geen wonder dat veel ouders de kinderen in de auto inladen (wel bizar overigens; je zou verwachten dat auto's vooral nodig zijn op het platteland om grotere afstanden te overbruggen; niet in een stad met al zijn trams, bussen en gebrek aan parkeerplaatsen). Grote auto’s vaak, waar héél véél kinderen tegelijk in kunnen. Een stel moeders regelen om een hele schoolklas ‘even’ naar de kinderboerderij te vervoeren, is op die manier op onze school vaak een eitje. Vervoerscentrale Mama in optima forma.
IDEE: Moeder worden? Eerst je rijbewijs halen!

Geen opmerkingen: