vrijdag 26 oktober 2007

Umbrië II: culinair paradijs


Dat Italië het land is van de pizza, pasta en ijs wisten we al. Maar dat Italië ook een belangrijk chocoladeland is, was nieuw. De stevige chocolademelk in Perugia - chocoladehoofdstad van Italië - is bijvoorbeeld onweerstaanbaar. Hoeveel mooier kan het (kinder-)paradijs worden?

Bijvoorbeeld als we uit eten gaan in ristorante Mandrelli - een aanbeveling van onze gastheer Henry van Casale Il Sogno. Als buitenstaander zou je er zo aan voorbij rijden, maar wij weten dat we dat kleine onverlichte bergweggetje in moeten slaan totdat we uiteindelijk midden in het bos een gebouwtje zullen zien. Eigenaardig, zo'n eethuisje in de middle of nowhere? Niet voor de Italianen. Zij rijden rustig dertig kilometer om voor zo'n eetgelegenheid, hebben we ons laten vertellen.

We treden een geel en oranje geschilderd lokaal binnen, vol schilderijen en kunstbloemen, die wij in Nederland kitscherig zouden noemen. De zaak wordt fel beschenen door TL-lampen, maar heeft toch al heel wat meer sfeer dan de eerder bezochte restaurants in Umbrië.

Onze gastvrouw spreekt alleen Italiaans en hanteert geen menukaart. Gelukkig hebben we maaltijdbonnen bij ons, waarop staat dat we het hele pakket verwachten: antipasti, primo platti, secundo platti en dolci, aangevuld met water, wijn en koffie. De serveerster is onzeker of we het allemaal wel begrijpen en vraagt een jonge man aan een ander tafeltje om Engelse vertalingen. Niet nodig: de vraag of we vino bianco of rosso willen, begrijpen we zo ook wel!

De kinderen vinden het prima dat ze dit keer geen enkele inspraak hebben op de gerechtkeuze. Scheelt een hoop discussie. De bruchette met allerlei soorten beleg, de geweldige puree met een smakelijke stoofvleessaus en de kleine kalfslapjes met citroen: ze laten zich alles goed smaken.

We vinden het inmiddels niet meer moeilijk voor te stellen dat voor Italianen eten zo belangrijk is. Zodra kinderen leren lezen, leren ze op school ook vele soorten groenten van elkaar te onderscheiden. Hun ouders krijgen iedere maand een volledig uitgewerkt overzicht van alle warme maaltijden, die de kinderen 's middags op school voorgeschoteld krijgen, waarbij ook precies alle voedingswaarden beschreven staan. Hier is voeding belangrijker dan de pedagogische uitgangspunten van het onderwijs!

Alles bij elkaar blijkt de trip ook voor Jasper en Niels een behoorlijke culinaire ontdekkingsreis te zijn geweest langs supermarktschappen vol pastasoorten, lokale eethuisjes en winkeltjes met truffelproducten. Niet verwonderlijk dat Niels nieuwe inspiratie op heeft gedaan voor zijn kookboek. En dat hij 's nachts in zijn droom luid en duidelijk het woord chocolade uitspreekt...

Geen opmerkingen: