zondag 24 februari 2013

Zeven opbrengsten van creatief denken

Zonder creativiteit kunnen we net zo goed een machine zijn. Nieuwe oplossingen bedenken hoort bij mensen: we zijn geprogrammeerd om ontdekkingen te doen.

Daar krijgen we een kick van. Ook letterlijk, want bij een nieuwe vondst komen geluksstofjes vrij in ons brein.

Creatief denken levert ons dan ook veel op:

1. Je verlegt grenzen
Door oplossingen te verzinnen, doe je nieuwe ontdekkingen en verleg je je grenzen. Deze nieuwe inzichten en ervaringen leveren je energie op.

2. Je lost problemen op
Alles wat op dezelfde manier moet gebeuren, kan een computer of een robot goedkoper dan mensen. Om problemen op te lossen heb je dus een andere kijk nodig op deze vraagstukken. De mogelijkheid om creatief te denken dus.

3. Je voert je werk beter uit
De wereld om ons heen verandert razendsnel. Dagelijks worden we overspoeld door een enorme informatietoevloed. We moeten voortdurend keuzes maken. In ons werk moeten we projecten uitvoeren, klantgericht zijn, een stap vooruit denken, innovatieve oplossingen verzinnen en een toekomstvisie ontwikkelen. Standaardoplossingen voldoen meestal niet.

4. Je bent flexibel
"Je kunt bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is", zei autofabrikant Henry Ford over zijn auto. Daar boekte hij succes mee, maar het hinderde hem ook om de opkomst van de naoorlogse consument te zien, die een variëteit aan kleuren en stijlen wilde om uit te kiezen. Als gevolg daarvan verloor Ford een fors aandeel van de markt.
Creatief waarnemen biedt je mogelijkheden om problemen op meerdere manieren te benaderen en om verborgen kansen te herkennen.

5. Je gebruikt je buikgevoel
Het meeste werk bestaat tegenwoordig uit het 'managen van uitzonderingen': van het maken van een afspraak in vrijwel volgeboekte agenda's tot het bedenken van manieren om een klagende klant toch tegemoet te komen. We komen niet ver als we daarbij alleen ons logisch denkvermogen inzetten. Bij creatief denken reageer je ook vanuit je intuïtie, waardoor je veel bredere bronnen aanboort.

6. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling
Je weekt je vastzittende gedachten en problemen los en kijkt met een kinderlijke openheid naar de wereld. Het biedt je het optimisme dat alles mogelijk is en dat alles kan worden gecreëerd. Creativiteit geeft vrijheid in je hoofd en brengt je verder.

7. Je bent gelukkiger
 Alles wat nieuw is prikkelt het brein tot het maken van nieuwe verbindingen. Dat levert je direct een dosis dopamine op: de chemische stof die ons een geluksgevoel geeft.
Het verbreedt je blik op de wereld en brengt je in een soort verlichte staat. Daardoor raak je in de ban van de 'betovering waarmee de verbeelding vormgeeft aan onbekende zaken', zoals Shakespeare schreef.
Geen opmerkingen: