dinsdag 10 april 2012

Hoe je het routinespook uit de weg ruimt



Je hebt je werk volledig onder controle. Je kent je onderwerp van binnen en van buiten, dus je hoeft je nergens meer in te verdiepen. Je weet alle risico's uit de weg te gaan. Alles dik in orde. Of toch niet?

Op het eerste gezicht is het erg handig dat je zo te werk gaat. Jij krijgt geen overdosis aan informatie binnen, die je toch niet kunt gebruiken. Je weet uitstekend te filteren op 'relevantie' en 'directe toepasbaarheid'.

Het betekent ook dat je niet echt geïnteresseerd bent in nieuwe informatie. Je bent niet meer op zoek naar nieuwe contacten buiten je eigen leefwereld. Je zoekt geen nieuwe uitdagingen op en je zet jezelf vast.

Voor je het weet bevind je je op een hellend vlak, omdat je grotendeels op routine vaart. Juist dan loop je het risico dat je belangrijke nieuwe ontwikkelingen mist of bedreigingen over het hoofd ziet. En dat je te laat bent op andere omstandigheden in te spelen.

Permanente nieuwsgierigheid is een onontbeerlijke eigenschap in een wereld die voortdurend aan verandering onderhevig is. Daarbij heb je voortdurend nieuwe ideeën nodig. Die ontstaan alleen maar als je bereid bent je open te stellen en nieuwe gedachtewegen te bewandelen.

Ga er daarom van uit dat er een heleboel dingen zijn die je níet weet, juist ook als je je op bekend terrein bevindt. Je eigen vakgebied bijvoorbeeld. Socrates zei het al: 'Ik weet dat ik niets weet.' Het werd voor hem een manier van leven.

In de Engelse taal heb je slechts twee woorden nodig om deze levenshouding samen te vatten: what else? Als je je dit voortdurend afvraagt, ontdek je dat er volop mogelijkheden zijn om andere invalshoeken te bedenken. Je ziet kansen om een andere aanpak te kiezen dan de vertrouwde werkwijze. En je ziet dat er nog veel meer in de wereld te koop is.

Wil jij dat ook? Op deze manier ruim je het routinespook uit de weg:

1. Luister

Voer je een gesprek met een bekende? Probeer te luisteren alsof het de eerste keer is dat je dit gesprek voert, ook al gaat het op het eerste gezicht over een vertrouwd onderwerp. Vul niets in en let bewust op nieuwe of andere invalshoeken. Wat valt er nog meer te weten te komen?

2. Sta open voor het onbekende

Ga nieuwe ontwikkelingen niet uit de weg en oordeel niet te snel. Bedenk dat er altijd een andere manier is om naar dingen te kijken. Probeer je behoefte aan zekerheid, houvast en dichtgetimmerde antwoorden los te laten. Daarmee laat je je angsten los en geef je jezelf de mogelijkheid om de vrijheid te ervaren die onzekerheid te bieden heeft.

3. Zet je filters uit

Negeer de gedachte dat informatie altijd relevant of praktisch toepasbaar moet zijn. Sta open voor allerlei soorten informatie. Volg je instinct voor wat interessant is voor jou en wat interessant is voor anderen. De informatie die op deze manier tot je komt, kan je ideeënrijkdom enorm vergroten.

Op deze manieren rek je je denkraam op en leg je meer verbindingen met bestaande kennis en ervaring.  
What else? Ik lees je reacties graag!


Mis het volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.
Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: