donderdag 26 januari 2012

Gebruik citaten om inspiratie op te doen


Citaten van beroemdheden zijn krachtige blikopeners: ze geven je een nieuwe blik op de wereld om je heen. Handig om te gebruiken als je inspiratie nodig hebt.

Citaten van bekende of minder personen die precies van toepassing zijn op een bepaald onderwerp hebben een bijzondere overtuigingskracht. Ze verwoorden een kern, die waarachtiger is dan een gewoon stukje tekst. Ik verwerk citaten dan ook graag op mijn weblog of in mijn boeken. In de levensverhalen die ik schrijf kan een krachtig citaat precies het levensmotto van de hoofdpersoon verwoorden.

Citaten behoren tot gereedschap van iedere verteller

Deze citaten duikel ik op in allerlei boeken en tijdschriften. "Een boek waaruit geen citaten te halen zijn is geen boek, maar een stuk speelgoed", om het met Thomas Love Peacock te zeggen. Ook management- en trainingsboeken bevatten vaak passende citaten. Dat hoeven zeker niet allemaal literaire hoogstandjes te zijn of gewichtige citaten uit de klassieken. Popsongs kunnen ook heel treffend een kern verwoorden of een mooie kwinkslag geven.

"Een beeld spreekt 1000 woorden, een citaat bespaart duizend woorden", zegt trainer/presentator David Bloch. Citaten horen net als anekdotes volgens hem in de gereedschapskist van iedere professionele verkoper te zitten. En van iedere verteller, voeg ik daar zelf aan toe.

Een verbindend citaat voor een artikel of een magazine

In de (bedrijfs-)journalistiek ligt er nog een terrein braak als het om de toepassing van citaten gaat. Waarom niet een aansprekend citaat als verbindend thema door een artikel of zelfs een heel blad? Een oneliner als invalshoek voor een artikel of fotoreportage? De mooiste citaten vanuit een organisatie bij elkaar in een rubriek?

Citaten, spreuken en gezegden bieden ook mooie ingangen om nieuwe ideeën te genereren. Een citaat of gezegde, liefst zo visueel mogelijk, kun je in een brainstormsessie gebruiken als opstapje voor nieuwe ideeën. Lees daarvoor dit stukje van het COCD.

Wil jij ook vaker citaten gebruiken? Kijk om je heen of je passende uitspraken kunt vinden, bijvoorbeeld op gespecialiseerde websites als Citaten.net. Al grasduinend duiken er vanzelf pareltjes op, die een blogstuk of artikel kunnen besluiten. Zoals deze van Gummbah. "Toch jammer dat alles relatief is."

Verder lezen:

Mis mijn volgende artikel niet!
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.


Geen opmerkingen: