maandag 15 juni 2009

De juiste sprong

“Stoer hoor”, zeiden enkele mensen, nadat ik mijn baan opgezegd had. In tijden van economische tegenspoed een goede baan opzeggen vonden zij niet de meest logische keuze.

Maar is het zelfstandig ondernemerschap wel zo stoer? Wel als ik een alleenstaande moeder zou zijn, die op eigen houtje drie kleine kinderen moest voeden en verzorgen. Dan ben je gewoon gebaat bij de zekerheid van vast werk en vast inkomen zonder verder gedoe er om heen. Maar ik heb een zeer flexibele partner die graag inspringt als ik ’s avonds de deur uit ga. Mijn kinderen schenken tegenwoordig na schooltijd zelf een glas limonade in voordat ze naar hun sportclub gaan. En ik heb ideeën over bijzondere verhalen die ik tot leven wil wekken als schrijver. Dan is het juist voor de hand liggend om de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap te wagen en me te bevrijden van vaste kantooruren, bedrijfsregels en functioneringsgesprekken.

Natuurlijk heb ik wel even getwijfeld toen de financiële wereld om ons heen in elkaar stortte, net op het moment dat ik mijn bedrijfsplannen wereldkundig wilde maken. Maar mijn verlangen was sterker om persoonlijke boeken te maken voor particulieren en organisaties. Gelukkig maar, want na bijna een half jaar ben ik er alleen maar blij om dat ik zelf aan het roer sta. Als een compleet managementteam flexibel en creatief genoeg is om een groot bedrijf door de crisis te loodsen, dan kan ik dat als éénpersoonsbedrijf zeker ook.

Ik behoor bovendien tot de groep mensen die gemotiveerd raken door een flow, zoals Richard Florida beschrijft in zijn beroemde boek The Rise of the Creative Class. Ik wil het gevoel hebben dat mijn werk er echt toe doet. Daarbij wil ik niet zozeer snelle ‘klanten werven’, maar duurzame relaties opbouwen. Al dit soort dingen vergen sowieso meer een inzet voor de langere termijn, die de duur van een economische crisis ver te boven gaan.

In deze passie schuilt trouwens meteen ook het grote gevaar. Als nieuwbakken ondernemer ga je al snel enthousiast aan de slag met allerlei opdrachten, die voorbij komen varen. Met losse klussen en bijkomende werkzaamheden kun je gemakkelijk al je uren vullen. Ineens ontdek je dat je zo intensief bezig bent met dagelijkse dingetjes, dat je vergeet waar je ook al weer inspiratie uit haalt.

Dan moet je toch een functioneringsgesprek plannen en jezelf ernstig toespreken. Waar deed je het allemaal ook al weer voor? Welke droom reisde je achterna? Wat wilde je ook al weer bereiken als zelfstandig ondernemer op de langere termijn? Jezelf zo’n spiegel durven voorhouden, dat is pas stoer.

Deze column verscheen eerder op O+, de website voor vrouwelijke ondernemers.
Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: