maandag 23 april 2012

Zeven onmogelijke vragen aan Annette Wessels

Annette Wessels is beeldend kunstenaar en eigenaar van De Klinker, speelplaats voor creativiteit. Ze zet zich in om windmolens landmarks te laten worden van de cultuur van de streek. "Ontwikkel je creativiteit: dat is de duurzaamste investering op dit moment."


 Zeven onmogelijke vragen (23)
Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze aflevering is het woord aan Annette Wessels.
Als beeldend kunstenaar maakt ze kleibeelden, schilderijen en etsen die iedereen in de vorm van een kunst-abonnement voor een vriendelijke prijs kan lenen. Met Marianne de Bakker is ze daarnaast de oprichter van de Culturele Snede. Ze nodigen daarbok voor- en tegenstanders van windmolens uit tot een dialoog. Daarmee willen zij cultuur van de streek boven tafel krijgen en die zichtbaar maken op windmolens.

Ook is ze bezig met de oprichting van een co-creatiegroep voor trainers, coaches en facilitators. Daarin ontwerpen ze samen een train-de-trainerprogramma om te leren werken met creatieve beeldende technieken.

Deelnemers aan workshops van haar bedrijf de Klinker worden 'spelender-wijs' en ontwikkelen hun creatieve kracht. "Je leert bewust te creëren, zodat je niet slachtoffer van je verleden maar schepper van de toekomst bent", aldus Annette.

1. Wat betekent creativiteit voor jou?

Alles. Het klinkt misschien afgezaagd, maar ik heb mijn leven lang gerebelleerd tegen schoolsystemen en andere systemen om mijn creativiteit te beschermen.

Sinds 22 jaar heb ik mijn levenswerk gemaakt van creativiteit. Op de speelplaats voor kreativiteit ‘de Klinker’ help ik mensen weer in hun creatieve kracht via beeldend vormgeven. Deze mensen zijn allemaal creatief, maar hebben zich jammerlijk aangepast. Spelend nemen we blokkades weg om weer creatief te kunnen zijn.

Creativiteit mag van mij geen kunstje zijn, iets wat je aan moet leren. Aan de term creatief denken heb ik een broertje dood. Je kunt dan in je comfortzone blijven zitten en zo kun je niet creatief zijn. Een mannelijke benadering. Ware creativiteit vraagt om raakbaarheid, het vrouwelijke, verbinding, intuïtie en gevoel. Los van het mannelijke lineaire denken wat een systeem nodig heeft.

2. Hoe doe je inspiratie op?

Als de kanalen openstaan adem je inspiratie in. En de kanalen staan open als je bent en doet wat je het liefste bent en doet. Door het maken van mijn eigen werk raak ik ook geïnspireerd.

3. Hoe kom jij het gemakkelijkst op ideeën?

Natuurlijk heb je rust en ontspanning nodig om de creatieve ideeën te krijgen en daarom is het belangrijk goed voor je zelf te zorgen en alert te zijn. Vaak ga ik met vragen slapen en blijf ik nog even liggen en krijg ik via dromen de antwoorden.

Meestal broed ik er op en combineer thema’s met beelden in mijn omgeving. Veel ontwerpen voor trainingen ontstaan in het zwembad tijdens het baantjes trekken en daarna in de sauna. Maar ook tijdens het knippen van de heg. Mijn beelden ontstaan van binnenuit, vanuit het niets.

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt? 

Dat kan ik niet zeggen. Al mijn werk is favoriet, anders doe of maak ik het niet.

Bijzonder was een gedenkmonument voor een familie, die vier mensen heeft verloren en daarmee elkaar. Het moment waarbij ik het monument samen met hen plaatste, waarna we hand in hand in de kring stonden. Er werd afgesproken er in de toekomst voor elkaar weer te zijn. Dat moment bezorgt me nog steeds kippenvel. Maar ook de belichting met Staphorster stipwerk op een windmolen in Staphorst.

5. Wil je iets met je creatieve werk tot uitdrukking brengen?

Ja, mijn kunst moet me inzichten geven over mijn eigen leven. En in mijn trainingen wil ik dat mensen inzichten krijgen over hun eigen leven en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Zodat ik en zij een zinvol leven leiden.

6. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?

Ik wil voor nageslacht zorgen, zodat heel veel trainers, facilitators en coaches in dit land mijn manier van werken (spelen) via creatieve beeldende technieken leren en gebruiken. En ik wil alle windmolens tot landmarks maken door de onzichtbare cultuur van de streek zichtbaar te maken, zoals bij deze ludieke actie van de culturele snede in Staphorst.

7. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit?

Geen idee. De boeken Een compleet nieuw Brein en Drive van Daniel Pink beschrijven precies het creatieve tijdperk waar we nu in zitten en de competenties die we nu nodig hebben. Ik kan niet wachten mensen hierbij te helpen.

Ik heb wel een advies aan al die mensen die moeite hebben met de grote veranderingen. Ontwikkel je creativiteit: dat is de duurzaamste investering op dit moment.

Meer informatie:
Website(s): de Klinker  Kunst-abonnement, de Kracht van kreativiteit en het Goede.
LinkedIn: Annette Wessels
Twitter: @Annette Wessels en @Kreatje
Telefoon: 0529-481292


Eerdere afleveringen in deze serie:
13. Peter te Riele
14. Huub Koch
15. David van der Kooij
16. Gert Veenhoven
17. Marjolein Oosterheerd
18. Femke Vijn
19. Karlijn Broekhuizen
20. Karin Ramaker
21. Miranda Apeldoorn
22. Annet Talsma

Mis het volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark



Geen opmerkingen: